Nyitókép forrása: SITA/Jakub Julény

 

A kormánykoalíció ezen a héten olyan törvényi eszközt vezetett be, amely lehetővé teszi, hogy az államigazgatásban könnyebb legyen személycseréket végrehajtani. Az ellenzék ezt a törvényi eszközt leginkább a rendőrségi személycserék kapcsán kritizálja, amelyet átpolitizált döntésekként és tisztogatásként jellemez.

 

Mivel a jelenlegi ellenzéki képviselők korábbi kormányzásakor regnáló rendőrségi vezetők bűnszervezet alapításááért vannak vizsgálati fogságban, nem csoda, hogy Juraj Blanár, a Smer elnöke szerint a kormánynak inkább az emelkedő energiaárakkal kellene foglalkoznia. Blanár vitapartnere Bris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke volt.

 

Kollár szerint a rendőrségen belüli személycserék elkerülhetetlen voltak. Azzal érvelt, hogy Roman Mikulec belügyminiszternek lényegében meg volt kötve a keze.

 

 hirdetes_400x285  

„Úgy, ahogy az egészségügyi miniszternek is joga van megválasztani a munkatársait, azt szeretnénk, ha ezt a lehetőséget a belügyminiszter is megkapja. (…) Meggyőződésem, hogy nem lehet úgy reformot végrehajtani, hogy a Smer idejében oda kerülő személyek vannak még mindig bebetonozva”

 

érvelt Kollár. A Smer alelnöke, Juraj Blanár szerint azonban a kormány nem akarja betartani a választások előtt tett ígéretét, miszerint tömeges személycserék nem lesznek az államigazgatásban, és most „tisztogatásokat” tervez.

 

Boris Kollár az emelkedő energiaárak és élelmiszerárak kapcsán elmondta, hogy a kormánykoalíció több intézkedést is kidolgozott a lakosság terheinek csökkentése céljából. Mint mondta, az ipar vonatkozó problémáit a környezetvédelmi tárcának kellene orvosolnia.

 

„A környezetvédelmi alap több mint egymilliárd euróra van feltöltve. Ez lehetne az egyik megoldása annak, hogy jöjjön az a pénz vissza”

 

mondta. A lakosságot érintő megoldások kapcsán elmondta, hogy nagyon elszálló energiaárak esetén a téli szezonra áfamentesítenék a rezsiköltségeket.

 

Blanár szerint ez kevés, határozottabb lépésre lenne szükség, amelyet uniós forrásokból kellene fedezni. Szerinte az uniós újjáépítési alap forrásainak egy részével azokat a cégeket kellene támogatni, akik kénytelenek emelni az élelmiszerek árát.

 

TVnoviny.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.