Nyitókép: Reuters

 

Hétfőn kora délután a bécsi Hofburgban letette a hivatali esküt Ausztria új kancellárja, Alexander Schallenberg (ÖVP). A kifinomult nyelvezetéről és tárgyalási ügyességéről híres, nemesi származású diplomata 52 évesen költözik át a Szövetségi Külügyminisztériumból a Kancellária épületébe, hogy elfoglalja azt a pozíciót, amit saját szavai szerint soha nem is remélt és soha nem is kívánt.

 

Alexander Schallenberg diplomatacsalád sarjaként született 1969-ben a svájci Bernben. Gyermekéveit Indiában, Spanyolországban és Franciaországban töltötte, jogi tanulmányait pedig Bécsben és Párizsban végezte. Nemesi származását már nyelvezete és kifinomult szóhasználata is elárulja: a Schallenbergek egy ősi család, melynek gyökerei egészen a 12. századig nyúlnak vissza.

 

A brüsszeli osztrák nagykövetségen töltött évek után visszatért Ausztriába, ahol külügyminisztériumi szóvivő lett, majd mikor Sebastian Kurz (ÖVP) került a Szövetségi Külügyminisztérium élére, Schallenberg karrierje is lendületet vett: előbb a külpolitikai stratégiai osztály vezetője, majd az Ibiza-botrányt követően az ideiglenes szakértői kormány külügyminisztere lett. A második Kurz kormány ideje alatt megtartotta pozícióját.

 hirdetes_810x300  

 

Schallenberg Sebastian Kurz egyik legbizalmasabb emberének és az Osztrák Néppárton belül a keménymagos tábor tagjának számít. Keményen kritizálta az EU migrációs politikáját és külpolitikailag is a „kurzi” rétorika egyik leghangosabb képviselője. Külügyminiszterként a V4-ekkel különösen jó kapcsolatokra törekedett.

 

Elvált, négy gyermek édesapja.

 

ORF/Korkep.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.