Nyitókép forrása: SITA/Alexandra Čunderlíková

 

Csehországban már elfogadták az energiaárak robbanásának következményeit enyhítő szabályozást, Szlovákiában még mindig megy a huzavona, hogy kell-e beavatkozni, és hogyan kell beavatkozni. Az SaS vezette gazdasági minisztérium már előrukkolt két nem túl meggyőző javaslattal. Ezek lényege nem az, hogy mit javasolnak, hanem hogy mit nem: egyáltalán nem számolnak az árakba való beavatkozással vagy az energiavállalatok terheinek enyhítésével.

 

Múlt heti cikkünkben leírtuk, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése majd a Slovakia Energy egyik napról a másikra történő távozása miatt az energiaszolgáltatók komoly gondba kerültek. Több százezer háztartást kell ellátniuk pluszban. Az ügyfelek mindig jól jönnek, most azonban nagyon nehéz az új ügyfeleknek is ugyanazokat az árakat biztosítani, mint a régieknek. Vagyis valahol veszteség keletkezik, amit valakinek ki kell fizetnie.

 

Közben általánosan minden ügyfélnek számítania kell rá, hogy a következő évben bizony komoly áremelkedésre kell számítani. Hogy pontosan milyennek, azt nem lehet tudni, érdemi előrejelzéshez tudni kellene, milyen lesz az idő télen, hogy reagál majd a piac és mennyire lesz tekintettel a hétköznapi emberek gondjaira az SaS és elnöke, Richard Sulík.

 

 hirdetes_300x300  

A gazdasági miniszter eddig két megoldási javaslattal rukkolt elő a tekintetben, hogy miből lehetne fékezni a lakossági energiaárak emelkedését Szlovákiában. Az egyik javaslat megszüntetné a villanyáram árába belekalkulált nukleáris hozzájárulást, persze csak átmenetileg. A másik javaslat pedig a környezetvédelmi alap pénzéhez nyúlna hozzá. A pénzügyminisztérium nem ért egyet.

 

Mennyire kell aggódniuk a Slovakia Energy (volt) ügyfeleinek? Megnyugtató válasz nincs, csak mellébeszélés

 

A pénzügyminisztérium nem kapott hivatalos javaslatot

 

Igor Matovič (OĽANO) tárcája szerint egyrészt egyetlen hivatalos kérelem sem érkezett a gazdasági minisztertől arra vonatkozóan, hogy a két javaslatot bedolgozzák a költségvetésbe. Másrészt, a környezetvédelmi alap kiadásainak növelése közvetlenül növeli a költségvetési hiányt. Máshogy fogalmazva, Sulík csak a sajtónak lengette be a megoldásait, amelyből az egyik nem valósulhat meg anélkül, hogy egy másik terület/minisztérium keretét ne nyirbálnák meg (ha szinten akarják tartani a deficitet).

 

Az már nem is annyira meglepő, hogy Sulík Matovič válaszát a pénzügyminiszter  elleni személyes támadásra használta fel, felemlegetve, hogy az általa javasolt intézkedések hatékonyabban lennének, mint a vakcinalottó volt. Mivel a két dolognak nem sok köze van egymáshoz, a gazdasági miniszter retorikai manővereit be kell tudni a jövő évi költségvetés körüli félig háttérben, félig nyíltan folyó harcok tünetének.

 

Pedig nem szabadna az utolsó pillanatra hagyni az energiaárak kezelését. Csehországban hétfőn fogadta el a törvényhozás azt a rendeletet, amely két hónapra megszünteti az áfát a gázra és villanyáramra, Andrej Babiš kormánya pedig amellett érvel, hogy az intézkedést a jövő évre is ki kell terjeszteni. A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy vélhetően Babiš jövőre már ellenzékben lesz, a miniszterelnöki poszt új várományosa, Petr Fiala (ODS) pedig elhibázottnak tartja ezt a megoldást, mert előbb utóbb az áfát vissza kell állítani (és ez nyilván majd az új miniszterelnök feladata lesz).

 

Fiala egyébként úgy nyilatkozott, hogy ha nem lennének épp választások után, akkor a cseh gazdasági miniszter leváltását követelné a Slovakia Energy cseh megfelelője, a Bohemia Energy váratlan és súlyos problémákat okozó kivonulása miatt. Több mint 900 ezer háztartás tartozott hozzájuk. Fiala egyébként az Árszabályozási Hivatal beavatkozásával oldaná meg a helyzetet, hosszú távon pedig a Dukovany-i atomerőmű bővítésével stabilizálná a cseh piacot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.