Nyitókép forrása:  SITA/Ľudovít Vaniher

 

Ahogy egy évvel ezelőtt, úgy a tegnapi parlamenti szavazáson is egyetlen szavazaton múlott, hogy nem ment át a törvényhozáson Anna Záborská (OĽANO frakció) pro-life törvénye. A liberálisok szerint abortuszellenes törvényről van szó, valójában az abortusz korlátozását még nyomokban sem tartalmazz a törvény, helyette esélyt ad a várandős nőknek, hogy külső (anyagi vagy személyes) nyomás nélkül hozzák meg a döntést (igaz korlátozta volna az abortuszt népszerűsítő reklámokat). A jelenlévő 134 parlamenti képviselőből 67 támogatta, 38 ellenezte a törvényt, 28-an tartózkodtak. Mindezt úgy, hogy a művi terhességmegszakítások számának csökkentése szerepel a kormányprogramban is.

 

Az OĽANO 33 képviselője, a Sme rodina 11 képviselője, az ĽSNS 8 képviselője, 3 smeres és 12 frakción kívüli képviselő támogatta a Záborská törvényt. Ugyanakkor az SaS 19 képviselőjéből 18 ellene volt, egy tartózkodott, a Sme rodinánál 3-an ellene voltak, és egy tartózkodott (kettő nem volt jelen), és még az OĽANO-nál is akadt 8 „nem” szavazat, illetve 6 tartózkodás.

 

A törvény tartalmáról korábbi cikkünkben már írtunk.

 

 hirdetes_400x285  

Záborská a szavazás után elmondta, hogy reméli, a társadalom a jövőben nem feledkezik meg a családokról és azokról a nőkről, akik „életük kritikus pillanatában kényszerülnek dönteni arról, hogy kihordják gyermeküket, vagy megszakítják terhességüket”.

 

A liberálisok ünnepelnek

 

A balliberális Progresívne Slovensko (PS) a törvényjavaslat kudarcát üdvözölte, ahogy az Amnesty International Slovensko is. Ám ahogy az SaS képviselői, úgy ők is összemossák az abortuszhoz való jog meglétének korlátozását Záborská törvényével. A Szlovákia liberális politikai tér és az NGO-k szerint Szlovákiában így is nagyon sok a törvényi akadály az abortusz elérhetősége terén.

 

Ugyanakkor több tucat fiatal nyílt levélben foglalt állást a törvény mellett. A művi terhességmegszakítás körüli vita az orvosokat is pellengérre állította, a liberálisok például minden orvost köteleznének a beavatkozás elvégzésére – jelenleg lelkiismereti okokra hivatkozva elutasíthatják azt. Végül kétszáz egészségügyi írta alá azt a nyílt levelet, amely a törvény elutasítására kért fel a képviselőket, ugyanakkor érkezett a parlamenthez egy másik nyílt levél, amely a Záborská-törvény támogatására szólított fel, és azt 539 egészségügyi dolgozó írta alá.

 

Második olvasatba került Záborskáék pro-life törvénye

 

Politikai fegyver

 

A parlamenten kívüli konzervatív KDH a liberálisokat bírálta a szavazás eredménye kapcsán, amiért politikai fegyvert kovácsoltak a témából. És nem tévednek. Az SaS-es ellentámadás központi szereplője Jana Bittó Cigániková volt, aki az egészségkárosult gyermeknek életet adó anyák, vagy a nagycsaládosok szociális támogatásokat szavatoló törvénnyel szemben az abortusztabletták szlovákiai engedélyezését kezdte el hangoztatni. Az SaS készíttetett egy felmérést is a Focus-szal, amiből azt hozták ki, hogy a lakosság többsége nem akarja az abortusztörvény megváltoztatását – teljesen figyelmen kívül hagyva, hogy a Záborská-törvény ilyen változást nem tartalmazott.

 

Sőt, Cigániková, miközben az abortuszhoz való jog kiszélesítését szorgalmazza, a nehéz helyzetben lévő várandós nőket segítő nonprofit szervezeteket megszüntette volna, törölte volna a törvényből a gyermek születésekor járó egyszeri támogatási összeget, és kijelentette, hogy 16-ról 15 évre csökkentené a szülői hozzájárulás nélkül elvégezhető abortusz alsó korhatárát – a képviselőnő állításaival ellentétben jelenleg nem 16, hanem 18 év az alsó korhatár. Egyik módosító javaslatát sem fogadták el a képviselők, ám végül az eredeti törvény is megbukott.

 

Az SaS megrendelésére készült felmérés szerint nincs szükség az abortusz szigorítására

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.