Nyitókép forrása: SITA/Ivan Fleischer

 

Meredek emelkedésbe kezdtek a járványmutatók, a pozitivitási rátától a lélegeztetőgépre szorulók számáig, ennek ellenére a helyzetről a politika mintha nem akarna tudomást venni. A legutóbb elfogadott szigorítások szinte csak az eddigi szabályok kikényszerítésére vonatkoznak, az ellenzék pedig gátlástalanul igyekszik meglovagolni a korlátozásokkal szembeni közhangulatot. Miközben a járványszakértők keményebb szigorításokat szorgalmaztak, a Smer és a Republika kormány elleni tiltakozó nagygyűléseket szervez. Most éppen november 17-re.

 

Hogy hogyan fér össze a szocialista berendezkedést ledöntő bársonyos forradalom évfordulója épp a a rendszerváltás előtti időkből visszamaradt oligarchákkal szövetkező bukott baloldal rendezvényeivel, jó kérdés. Tény azonban, hogy a tavalyi ellenzéki megmozdulásokon csak pozsonyban 10 ezer ember vett részt – és akkor még nem a különösen fertőzőképes Delta-variáns terjedt az országban.

 

Az Aktuality.sk beszámolója szerint a Smer egyelőre óvatosan kezeli a helyzetet. Elvileg nem fognak autóbuszokkal embereket szállítani Pozsonyba a megmozdulásra, mint ahogy azt tették október 17-én a rimaszombati akciójukon.

 

 hirdetes_300x300  

Ugyanakkor nem a Smer az egyetlen párt, amely tömegrendezvényt szervez a súlyosbodó járványhelyzet közepette. A szélsőjobboldali ĽSNS-ből kiváló, inkább balra húzó Republika a Šafárik térre invitálja híveit, a Facebookon azt hirdetik: „Az elszaboltált referendum után már csak az utca szava maradt, amelyet nem hallgattathat el a hatalom arroganciája”.

 

Nagyot fordultak a szerepek az ellenzéki politikusok körében, az elmúlt években, hiszen három és fél éve még épp Robert Fico riogatta választóit a parlament mellett felszedett és egy kupacra rakott macskakövekkel, arra utalva, hogy a Kuciak-gyilkosság és a parttalan korrupció miatt utcára vonuló tömeg puccsra készül.

 

Az OĽANO blokkolta a helyszíneket

 

Az ellenzéki tömegrendezvények szervezését azonban az OĽANO a maga módján próbálja befolyásolni. Míg a szélsőjobb tavaly a Hodža téren tüntetett, most kiszorult onnan, mert a legnagyobb kormánypárt november 16-ra és 17-re is egész napra lefoglalta, több más, erre a célra megfelelő fővárosi helyszínnel együtt, mint amilyen a Szlovák Nemzeti Felkelés tere, a Szabadság tér vagy a Kollár tér.

 

„Szeretnénk tisztességesen megünnepelni a demokrácia e nagy ünnepét, és ezért szigorú higiéniai intézkedések és az úgynevezett COVID-automata előírásainak megfelelően szervezünk megemlékezést a SNP térre. Tekintettel a szervezési körülmények megváltozására, a többi helyszín lefoglalását visszamondjuk”

 

idézte az Aktuality.sk az OĽANO állásfoglalását. Pozsony jelenleg és a jövő héten is vörös besorolásban lesz, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy felső határa van a tömegrendezvényeknek: legfeljebb 150-en vehetnek rajta részt, OTP rezsim mellett(belépés oltás, átesettségi igazolás, vagy negatív teszt felmutatása ellenében). A résztvevők mindegyikének adatait fel kell jegyezni a szervezőknek, hogy a fertőzés kirobbanása esetén vissza lehessen követni minden potenciális kontaktszemélyt.

 

A Közegészségügy nagyrészt tehetetlen

 

Csakhogy a Republika és a Smer megmozdulásaira a korlátozások nem vonatkoznak, azok ugyanis tüntetésként vannak bejelentve, a Közegészségügyi Hivatal pedig nem korlátozhatja a demonstrációkat, mivel az Alkotmány szavatolja a gyülekezési jogot. Legfeljebb javasolhatja a szervezőknek, hogy maguk is tartsák be a maszkviselés és a távolságtartás szabályait. Persze, kiskapu is akad: mivel a Közegészségügy a kulturális rendezvényeket korlátozhatja, ezért, ha a jövő heti megmozdulásokon lesz bármilyen kultúrműsor, akkor már beavatkozhatnak. Ugyenezen okból róttak ki a rimaszombati tüntetés szervezőire is büntetést. Akkor az a járás még vörös besorolású volt, és több mint 3000 ember vett rajta részt. Mivel volt kultúrműsor, maximum 500-an lehettek volna. A szabálysértés 20 ezer eurójába került a Smernek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!