Nyitókép forrása: SITA/Alexandra Čunderlíková
A közrádió Pénteki Párbeszéd (Sobotné Dialógy) című politikai műsorában Michal Šipoš (OĽANO) parlamenti képviselő és Erik Tomáš (frakción kívüli, HLAS) parlamenti képviselő vitázott. Az egyik központi téma az új járványintézkedések legvitatottabb pontja, a pandémiás táppénzt (pandemická PN) eltörlése volt. Tomáš azt firtatta, hogy a kormány nem így akarja-e rákényszeríteni az emberekre az oltást.

 

„A pandémiás PN eltörlése ostobaság, és ha a koalíció azt állítja, hogy meg akarja állítani a vírus terjedését, nem értem, miért fogad el egy olyan intézkedést, amely épp ellenkezőleg, lehetővé teszi a vírus gyorsabb terjedését”

 

fogalmazott Tomáš azzal érvelve, hogy a pandémiás táppénz eltörlésével csökken az emberek hajlandósága, hogy felelősségtelejsebben döntsenek megbetegedés vagy a tünetek produkálása esetén.

 

Šipoš arra hívta fel a figyelmet, hogy aki nem akarja beoltatni magát, azt tiszteletben kell tartani, de ez nem jelenti azt, hogy a pandémiás táppénz nagyobb előnyéhez is joga van. Rámutatott, hogy újabban a beoltottak kerülnek hátrányos helyzetbe.

 

 hirdetes_300x300  

„Tudunk olyan esetekről, amikor a beoltott orvosnak kell többletmunkát végeznie beoltatlan kollégái helyett”

 

mondta. Szerint az oltás a járványellenes intézkedések betartásával együtt a leghatékonyabb módja a járvány kezelésének, és annak, hogy elkerüljük a még szigorúbb korlátozásokat. Abban az esetben, ha az emberek ennek ellenére sem tartják majd a be a szabályokat, akkor nem zárta ki a beoltatlanokra nézve szigorúbb intézkedések foganatosítását, mint ami például Ausztriában valósult meg.

 

Tomáš azt hangsúlyozta, hogy a beoltott és beoltatlan között nem szabad különbséget tenni, meggyőződése, hogy a legigazságosabb rendszer az OTP-rezsim (oltás, teszt vagy átesettségi igazolás).

 

A kórházreformról

 

A kórházreform második olvasatba kerülésével kapcsolatban Šipoš kijelentette, hogy a Sme rodina megadta magát az ellenzék retorikájának.

 

„17 év után már nem nézhetjük el a kórházak állapotát”

 

mondta, kiemelne, hogy Boris Kollár nélkül is belevágnak a reformba, úgy fogalmazott, hogy „mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a kórházakat megreformálják, megjavítsák vagy ha kell, újakat építsenek”, és hogy „a nővérek és orvosok ne meneküljenek külföldre, hanem Szlovákiában maradjanak”.

 

Tomáš azzal érvel, hogy a kormány kidolgozott egy reformjavaslatot, amit elküldött Brüsszelbe.

 

„Vagyis lehetetlenséget állít, mikor Kollár azt mondja, hogy ott valamit át kell dolgozni. A kormány a reformot leadta, és vagy elfogadja ebben a formában és megkapja az újjáépítési alap milliárdjait, vagy megváltoztatja, vagy eleve nem tudja átvinni, és Szlovákia elveszíti a megismételhetetlen lehetőséget az uniós források merítésére”

 

fogalmazott.

 

Šipoš azzal reagált, hogy először adatokat fognak gyűjteni a reform jobb kivitelezéséhez, többek között a jövő évi helyhatósági választások alkalmával is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!