Nyitókép forrása:  SITA/Alexandra Čunderlíková

 

A kormány ma elfogadta a járványügyi rendelkezések és a COVID-automata szigorítását. Az intézkedés átmeneti, elvileg – ha beváltja a hozzá fűzött reményeket – csak három hétre szól, és jelentős különbséget tesz beoltottak és beoltatlanok között. A sokak szemében népszerűtlen döntéshez nem meglepő módon az SaS nem csatlakozott, Richard Sulík gazdasági miniszter és pártelnök tartózkodott, Mária Kolíková igazságügyi és Branislav Gröhling oktatási miniszterek pedig nem szavaztak. Az SaS álláspontjára vonatkozóan később Eduard Heger (OĽANO) kormányfő csak annyit mondott, hogy számára az intézkedések azért voltak fontosak, mert a járvány feltartóztatásáról és nem a politikacsinálásról szólnak.

 

Az SaS ezúttal azzal indokolja a szigorítások nem támogatását, hogy azok nem csak a beoltatlanokra, hanem a beoltottakra is korlátozásokat vetnek ki. Némileg lesarkítva azt, amit később Eduard Heger kormányfő sajtótájékoztatóján elhangzott, arra hivatkoztak, hogy az új csomag a beoltottak életét is korlátozza, nem csak a beoltatlanokét.

 

Jana Bittó Cigániková SaS-es parlamenti képviselő a kormány ülése után a sajtó előtt olyan közhelyeket puffogtatott, mint az oltakozási hajlandóság növelésének szükségessége, és azt állította, hogy a lockdownnal a beoltatlanokat nem lehet motiválni kellőképp az oltás felvételére.

 

 hirdetes_300x300  

Heger sajtótájékoztatóján azonban kiderült, hogy a beoltottak számára azért több árnyalattal több mozgásteret hagytak az beoltatlanokkal és az SaS állításaival szemben.

 

A dolog érdekessége, hogy az SaS sosem támogatott semmilyen lockdownt, még akkor sem, amikor azt tényleg indokolta az egészségügyi összeomlás közeli állapota. Egy évvel ezelőtt Sulík az antigéntesztek feleslegessége és főleg ára miatt panaszkodott, a karácsonyi lockdownt pedig amiatt késleltette és puhította fel, hogy az állam ne essen el a karácsonyi nagybevásárlosokból befolyó DPH-tól. Tavasszal elsősorban az SaS ténykedése miatt nem indulhatott el az oltakozás a Szputnyik V orosz vakcinával, amire hivatkozva kormányválságot robbantottak ki. A dolog pikantériája, hogy akkor az Európai Gyógyszerügynökség engedélyének hiányával takaróztak, mára mégis későb az EMA által is engedélyezett vakcinával lett a legtöbb probléma mellékhatások terén (AtraZeneca).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.