Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Háromhetes lockdownt és egy hetes iskolabezárást javasolt a járványszakértők tanácsa, ám kérdés, hogy a kormány mai ülésén végül milyen járványellenes intézkedéseket javasol. A napi esetszám szerdán újabb rekordot döntött, a halálos áldozatok száma pedig már 14 ezernél is több. A Koalíciós Tanács hétfőn ülésezett, és állítólag megállapodás született, a szerdai kormányülést azonban végül mégis meg kellett szakítani egy rendkívüli koalíciós tanács kedvéért. A kormánypártok között az iskolabezárások kérdése biztosan komoly vitát váltott ki.

 

A rendkívüli koalíciós tanács után Boris Kollár (Sme rodina) házelnök a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a koalíció mindenben meg tudott egyezni. Részleteket az intézkedésekről azonban nem árult el, azokról majd csak Eduard Heger (OĽANO) kormányfő fog bővebb információkat adni később, külön sajtótájékoztatón.

 

A Pravda baloldali napilap információi szerint Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter a szakértők tanácsától az iskolák általános bezárását kérte. A miniszter már korábban is bírálta Branislav Gröhling (SaS) oktatási minisztert, mert szerinte nem tesztelnek eleget az iskolákban. Gröhling azonban lemondással fenyegetőzött, bár szóvivője ezt később hivatalosan tagadta. Azt nem tudni, hogy Gröhlingnek sikerült-e (és ha igen, milyen mértékben) elkerülnie az iskolák bezárást.

 

 hirdetes_810x300  

Gröhling a tárgyalások során közzétett egy Facebook-posztot is, amelyben az iskolák bezárása ellen érvel azzal, hogy munkába ingázó felnőttből négyszer több van, mint iskolás gyerekből, ráadásul a felnőttek rizikósabb csoportba tartoznak. Állítása szerint az iskolákban sokkal könnyebb izolálni a fertőzéses eseteket. Állítása szerint hetente vannak tesztek az iskolákban, és a 6000 intézmény diákjai közül mindössze 1,6 százaléknyi pozitív esetet találtak.

 

Járványügyi szakértők: Három hetes lockdownt és az iskolák többségének bezárását javasoljuk

 

Két vagy háromhetes lockdown, bezárt éttermek, éjszakai kijárási tilalom – kemény döntésekre készül a kormány

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.