Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter pénteken délután bejelentette, 500 eurós utalványt adna azoknak a nyugdíjasoknak, akik még december közepe előtt beoltatják magukat. Az utalványt hazai hotelekben, éttermekben, kávézókban vagy egyéb szolgáltatásokat nyújtó vállalkozói egységekben lehetne elkölteni, akár kultúrára is. Állítása szerint ez a koronavírus-járvány miatt leginkbb válsággal sújtott KKV-szektorba összességében 500 millió eurót pumpálna.

Az utalványra minden 60 év feletti polgár jogosult lehet, aki legkésőbb december közepéig legalább az első adag oltást felveszi. Az utalványra azok is jogosultak, akik már korábban felvették az oltást. Ugyanakkor a kupont csak a harmadik oltás felvétele után lehetne beváltani, ugyanakkor átruházható lenne.

 

Az utalvány gyakorlatilag egy QR-kód lenne, amit mobilon vagy a mobillal nem rendelkezők, postán, papír formában kapnának kézhez.

 

Matovič elmondása szerint az 500 millió eurós pluszkiadást az államkassza abból a megtakarításból fedezné, amit az így sikeresen beoltott nyugdíjasok kórházi kezelésén megspórol. Más szavakkal, nagyjából félmilliárd euróra becsüli a potenciálisan oltakozni hajlandó nyugdíjasok jövőbeni COVID-kezelésének költségeit.

 hirdetes_300x300  

 

Matovič ezzel motiválná az idősebb generációt az oltás felvételére. Nem véletlenül állt mellette a sajtótájékoztatón Boris Kollár (Sme rodina) házelnök sem, akinek pártja elutasítja az általánosan bevezetett kötelező oltás minden formáját. Kollár elmondása szerint azért támogatja Matovič javaslatát, mert inkább a pozitív ösztönzést tartja járható útnak, de a kötelező oltást elutasítja. Matovič szerint a Za ľudí és Veronika Remišová pártelnök is támogatja javaslat. Gond elvileg így csak az SaS-szel van.

 

Az SaS ugyanakkor kijelentette, hogy maximum 150 eurós utalványt tud támogatni. Matovič sajtótájékoztatója után az SaS közleményben azt nyilatkozta, „sajnálják, hogy Igor Matovič megsértette a koalíciós tanácson született egyezséget”, amely szerint az SaS csak 150 eurós jutalmat támogat, és a további emeléseket vétózták.

 

Az SaS képviselői nélkül a koalíciónak csak 73 támogató szavazata van, tehát három mandátum hiányzik a sikerhez. Elvileg az ellenzékből is érkezhet támogató szavazat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.