Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter nem tartja valószínűnek, hogy a jelenlegi korlátozások mellett a járványhelyzet karácsonyig javulna, így arra számít, hogy a kormány kénytelen lesz meghosszabbítani az országos zárlatot. Mindezt persze a járványszakértők tanácsának javaslataitól tette függővé, kiemelve azonban, hogy a kormányé a végső döntés. Matovič a TA3 hírtelevízió vasárnapi politikai műsorában beszélt erről.

 

A volt kormányfő szerint a koronavírus-járvány harmadik hullámát Szlovákia egyelőre elbírja, a helyzet nem sokban különbözik a környező országokétól. Ugyanakkor leszögezte, hogy az emberéleteket és a gazdaságot illetően „felesleges áldozatok vannak”.

 

Kiemelte, hogy ő tiszteletben tartaná a járványszakértők korábbi javaslatát, és már most bezárná az iskolákat. Állítása szerint kétszer több a víruspozitív eset az iskolaköteles gyermekek csoportjában, mint a lakosság csoportjai esetében.

 

 hirdetes_300x300  

Egyúttal kritizálta az SaS-t, amely a kormány ominózus ülésén megvétózta az iskolák bezárásáról szóló javaslatot (ezt egyébként Richard Sulík nyilvánosan elismerte, kiemelve, hogy pártja vállalja érte a teljes felelősséget). Matovič szerint a döntés felelőtlen. Arra a kérdésre, hogy a jövő év elején nem lesz-e szükség az iskolák országos bezárására, azt válaszolta, hogy korai lenne ezt megjósolni.

 

Az oltakozással kapcsolatban Matovič arról beszélt, hogy az országban „ostobaságokat terjesztettek”, és hogy „elvesztettük a harcot Robert Fico ellen” az oltás népszerűsítése terén. Azzal vádolta Ficot, hogy pajzsként használja az oltakozni nem akaró nyugdíjasokat, hogy a belpolitikai válságot kihasználva elkerülje a törvényi felelősségrevonást kormányon töltött évei alatt elkövetett bűneiért.

 

Matovič szerint most leginkább azokat az időseket kellene meggyőzni az oltás szükségességéről, akik elhitték az álhíreket. Kiemelte, hogy az oltakozási hajlandóság növelése az Egészségügyi Minisztérium feladata lenne. Matovič elégedetlen az egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský teljesítményével. Mivel az OĽANO javaslatára került a pozícióba (hozzátesszük az SaS által generált tavaszi kormányválságot követően, Lengvarský pedig elég liberális beállítottságú), felmerült a kérdés, hogy nem akarja-e visszahívását javasolni. Matovič pártelnökként erre azzal reagált, hogy a járványhullám kellős közepén ilyen változtatás nem lehet aktuális, Lengvarský pedig „megeheti, amit főzött”.

 

A kötelező oltás kapcsán arról beszélt, hogy ő inkább a pozitív motiváló eszközöket preferálná. Ezért rukkolt elő az 500 eurós utalványok ötletével, amelyet minden 60 év feletti polgár megkaphatna, akik mindhárom oltást (két alapoltás és egy emlékeztető) felveszik.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.