Marcell
  • HUF: 391.99
  • USD: 1.03
  • 21 °C
  • 32 °C

Hirdetés (X)

politika

Szövetség-Aliancia: Szlovákia ismét negatív rekorder, a kormány pedig megint hamis illúziót keltett

Mit mond a Szövetség-Aliancia a kötelező oltásra és a iskolák nyitvatartására?

Nyitókép forrása: facebook.com/Szövetség

 

Második alkalommal került Szlovákia a legrosszabb járványmutatókkal rendelkező országok listájának élére, miközben a kormány megint hamis illúziót keltett – jelentette ki hétfő délutáni sajtótájékoztatóján Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke. Forró a Körkép.sk kérdésére azt is elárulta, mi a Szövetség-Aliancia álláspontja az iskolák bezárása és a kötelező oltás kapcsán.

 

Szlovákia ismét világelső a lakosságarányos koronavírus-fertőzöttek száma tekintetében – emelte ki Forró, emlékeztetve, hogy tavasszal, az adott számú népességre jutó halálesetek tekintetében törtünk az élre.

 

“A kormány nyáron azt mondta, fel van készülve a következő hullámra. Sajnos nem ezt látjuk. Azt látjuk, hogy még a lélegeztetőgépek kezeléséhez szükséges egészségügyi személyzet sem áll rendelkezésre”

 

fogalmazott a pártelnök.

 

“Hamis illúziót keltett a kormány, amikor tavaly azt mondta, hogy a tesztelés szabadságot jelent majd, utána néhány hónappal mégis lezárták az országot, most megint azt mondták, hogy az oltás szabadságot jelent majd, erre azt látjuk, hogy itt a lockdown. A jelenlegi zárlat csak arra alkalmas, hogy kivéreztesse az idegenforgalmat és a szolgáltatóipart. Lehet, hogy ezt a kormány tagjai még nem érzékelik, mert csak egy hete tart a lockdwn, de vannak olyan régiók, ahol már egy hónapja teljes a zárlat”

 

mondta, majd kiemelte:

 

Sajnos olyan visszajelzéseket kapunk a régiókból, hogy az emberek elkeseredtek, nem kapnak megfelelő támogatást, az emberek a családjuk megélhetéséért aggódnak, a több tíz vagy száz alkalmazottért felelős munkáltatók pedig teljes bizonytalanságban vannak, nem tudják, hogyan lesz tovább.”

 

Forró emlékeztetett, hogy ők (nem teljesen világos, hogy a Szövetség-Alianciáról, vagy az MKP-platformról beszélt-e) konkrét javaslatokat is tettek a járványkezelés kapcsán. Megemlítette az öt százalékos áfa bevezetését a turisztikában, ám azt is hangsúlyozta, hogy ma már ez valószínűleg sok vállalkozó számára már túl későn jönne, és lesznek vállalkozások, amelyek csődbe mennek.

 

Felhozta az MKP által még tavasszal javasolt 100 eurós üdülési utalványt is, amely szerinte jobb megoldás, mint Igor Matovič 60 évnél idősebbeknek nyújtandó 500 eurós utalványa:

 

“Úgy érezzük, hogy a mi javaslatunk jobb, mert nem csak a nyugdíjasokat segítené, hanem a mindenkit juttatásban részesítene abban az esetben, ha beoltatná magát”

 

mondta. Múlt héten a Szövetség-Aliancia azt javasolta, hogy legyen ingyenes az antitestmérés mindenki számára.

 

Forró beszélt a kórházreformról is, ismét elmondta, hogy a Szövetség-Aliancia szükségesnek tartja az egészségügy reformját, de nem abban a formában, ahogy most előterjesztették. 

 

“Megint azt tapasztalhatjuk, hogy a keleti és déli régiók lehetnek a vesztesei ennek a reformnak”

 

szögezte le.

 

Forró köszönetet mondott Szlovákia egészségügyi dolgozóinak, amiért helytállnak a frontvonalon, és mindenkinek, aki beoltatta magát és ezzel saját magát és környezetét is védi.

 

Mit mond a Szövetség-Aliancia a kötelező oltásra és a iskolák nyitvatartására?

 

A Körkép.sk kérdésére reagálva a kórházreform kapcsán elmondta, hogy a most rendelkezésre álló információk alapján a rimaszombati, a királyhelmeci, a nagykürtösi és a felsővízközi kórház is veszélyben van. (A kórházreform lényege az lenne, hogy átcsoportosítják a kapacitásokat, ami egyes régiókban kapacitáskivonást jelent más kórházak javára). Forró hangsúlyozta, hogy nem nyilvános a reform pontos szövegezése, így nem tudni, mekkora is a probléma.

 

Az iskolák nyitva tartására vonatkozó kérdésünkre azzal reagált, hogy “a szakembereknek kellene megmondani, hogy be kell-e zárni az iskolákat vagy sem”. Megjegyezzük, a járványszakértők tanácsa már több mint két héttel ezelőtt ezt javasolta, és azóta számos más szakértő, de még a pedagógusok szakszervezetei is a bezárás mellett érvelnek. Némileg kitérő válaszában közölte:

 

“Amennyiben a szakértők az iskolák bezárását javasolják, a kormánynak el kell döntenie, hogy rájuk hallgat, vagy politikai pontszerzést szolgáló álláspontot fogalmaz meg. Mi mindenképpen azt mondjuk, hogy már eddig is a szakemberekre kellett volna hallgatni, és nem politikai döntéseket hozni mert itt emberéletekről van szó.”

 

fogalmazott. A kötelező oltásra vonatkozó kérdésünkre Forró hasonló választ adott, úgy véli, hogy ebben a kérdésben a szakértők álláspontját kell követni.

 

“Ha a kormány a szakértők javaslata alapján meghozza a döntést, hogy kötelezővé teszi az oltást, legelőször is példát kell statuálnia, és be kell oltatnia az állami alkalmazottakat.

 

Arra a kérdésre, hogy ha kormánypozícióban lenne, milyen döntést hozna, úgy válaszolt:

 

“Amennyiben a szakemberek azt mondanák, hogy nincs más megoldás, akkor ezzel a kérdéssel foglalkozni kellene”

 

mondta – bár konkrét választ nem kaptunk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket