Nyitókép forrása:  SITA/Ľudovít Vaniher

 

A lakosság több mint 63 százaléka egyetért azzal, hogy népszavazás útján is le lehessen rövidíteni a választási időszakot, a parlamenti képviselők szavazása nélkül is – derül ki az AKO közvélemény-kutató ügynökség friss felméréséből, amit a SITA hírügynökség megrendelésére készítettek. A jelenlegi szabályozás szerint csak úgy rövidíthető le a választási ciklus, ha azt a parlament háromötödös többséggel megszavazza, ami minimum 90 támogató szavazatot jelent.

 

A felmérésben résztvevők a következő kérdésre próbáltak választ adni:

 

„Jelenleg a parlamenti képviselőket négy évre választják. Egyetért vagy nem ért egyet azzal, hogy a polgároknak lehetősége legyen népszavazás útján lerövidíteni a választási időszakot, parlamenti szavazás nélkül?”

 

A fenti kérdésre főleg az idősebb, alacsonyabb végzettségű népesség válaszolt igennel. Megyei lebontásban a referendummal kieszközölt előrehozott választásoknak arányaiban Trencsén és Besztercebánya megyében van a legtöbb támogatója. Párthovatartozás szerint a Republika, a Smer és a Hlas választói körében volt a legtöbb igen válasz.

 hirdetes_400x285  

 

Hogy az ellenzéki pártok hívei előrehozott választásokat akarnak, az nem annyira meglepő. Viszont az SaS választóinak csak 37 százaléka támogatja az ötletet – annak ellenére, hogy tavasszal maga Richard Sulík pártelnök is csaknem megbuktatta a kormánykoalíciót. Viszont nem az SaS-nél a legkiugróbb az adat. A szintén koalíciós párt Sme rodina választóinak két harmada szintén támogatja, hogy a választási ciklust referendummal le is lehessen rövidíteni. Az OĽANO választói körében az ötlet támogatottsága csak 34 százalékos.

 

Ez egyrészt azt jelenti, hogy az SaS választói nem adnák fel annyira könnyen pártjuk kormánypozícióját, mint ahogy azt gyakran az SaS érzékelteti. Másrészt, a kérdés népszerűségére rányomja bélyegét annak kezdeményezője, ami a 12 évig kormányzó, és korrupció ügyek tömkelegét maga után hagyó Smer volt, aki igyekszik meglovagolni a járványhullám okozta indulatokat a társadalomban. Harmadszor: a Sme rodina választói minimum ebben a kérdésben közelebb állnak az ellenzékhez, mint pártjuk koalíciós partnereihez.

 

Beszédes, hogy a parlamenten kívüli pártok egy részénél is negatív fogadtatásra talált a referendummal kieszközölt előrehozott választás ötlete. A Progresívne Slovensko választóinak mindössze 34 százalék támogatja, a KDH-nál az arány még ennél is kevesebb (30 százalék). Kivételt jelent az Aliancia-Szövetség, az AKO szerint a párt választóinak 69 százaléka egyetért azzal, hogy meg kell adni a lehetőséget.

 

Nemzetiségi megoszlásban az arányok nagyjából egyeznek. A szlovákok 63 százaléka, a magyarok 61 százaléka támogatja előrehozott választásokról szóló referendum lehetővé tételét.

 

 

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.