Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Nem jutott megállapodásra a kormánykoalíció a nyugdíjasoknak szánt 500 eurós utalványok kapcsán, amely a nemzeti parkok reformja, az igazságügyi reform, a kórházreform, a járvány miatti iskolabezárások témája után egy újabb töréstesztje volt a koalíciónak. Azt azért mégsem mondhatjuk, hogy eredmény nélkül zárult a koalíciós tanács tegnaptól tartó ülése.

 

Az OĽANO javaslata alapján minden 60 év feletti személy, aki beoltatta vagy beoltattja magát koronavírus ellen (tehát visszamenőleg is érvényes lenne az intézkedés), 500 eurós utalványban részesülne, amit belföldön költhetne el. Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter ezzel akarná ösztönözni az idősebbeket arra, hogy oltakozzanak. A pénzt azután kaphatnák meg, hogy legalább a harmadik oltást is felvették.

 

Ámde az SaS nem támogatta a 500 eurós elképzelést, 150 eurónál húzta meg az általa támogatható határt. A liberálisokon egyébként is nagy a nyomás, mivel megvétózták az iskolák bezárását a járványkezelés részeként, és nyilvánosan kijelentették, hogy ezért ők vállalják a felelősséget. Csakhogy időközben a kórházakban tarthatatlanná vált a helyzet, a regionális közegészségügyi hivatalok pedig egyre több járásban rendelik át a távoktatásra való áttérést.

 

 hirdetes_810x300  

Végül a kormánykoalíció felemás megoldás mellett döntött: nem támogatják az 500 eurós utalványok javaslatát, de nem is vétózzák meg, így a kormány, majd a parlament is szavazhat róla. Az SaS azt is kijelentette, hogy nem tekinti a koalíciós szerződés megszegésének, ha a többi kormánypárt az ellenzék segítségével viszi át a javaslatot a törvényhozáson. Az SaS képviselői nélkül a koalíciónak csak 74 képviselője lenne, tehát nem lenne meg a szükséges többség.

 

Nem biztos, hogy az SaS-nek volt választása. Igor Matovič már többször felhívta a figyelmet arra, hogy a koalíciós szerződés egyértelműen kimondja, hogy életeket védő törvényjavaslat esetén nincs vétójoga a koalíciós partnereknek, sőt, előzőleg nem is kell egyeztetni a javaslatot a koalíciós tanácson. Állítása szerint az oltásösztönző utalványok ebbe a kategóriába tartoznak. Az SaS korábban azzal vádolta Matovičot, hogy „megint megszegte a koalícióban megkötött megállapodást”.

 

Az ellenzék persze érzi a vesztét. Matovič javaslata nem csak az SaS-nek teremtetett csapdahelyzetet, hanem az ellenzéknek is, főleg a nyugdíjasok szavazataira épülő Smernek. Robert Fico pártjának úgy kell támadnia a javaslatot, hogy közben fenntartsa a ki nem mondott oltásellenes imidzsét, így a javaslatot abszurdnak nevezte, és azt követeli, hogy ha a kormánynak van fél milliárd eurója (ennyibe kerülne az utalvány-program összesen) a nyugdíjasok számára, ossza szét köztük készpénzben, az oltás feltétele nélkül. Hasonló szellemben foglalt állást Peter Pellegrini, a Hlas elnöke is.

 

Az ellenzék támogatása mindenesetre erősen kérdéses. Ugyanakkor az SaS úgy is helyzetbe hozhatja a javaslatot, hogy közben nem szavazza meg. Ha 19 képviselőjével távol marad az erről szóló ülésről, akkor a  jelenlévő képviselők száma eléggé lecsökkenne ahhoz, hogy a többséghez ne kelljen minimum 76 szavazat, hanem elég legyen a rendelkezésre álló 74 is. Az SaS egyelőre úgy nyilatkozott, hogy nem egyeztettek erről a kérdésről.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.