Nyitókép forrása: SITA/Alexandra Čunderlíková

 

A Szlovák Titkosszolgálat (SIS) burkoltan bár, de a baloldali szélsőségesek közé sorolta a Progresívne Slovenskot és a SPOLU-t is legfrissebb, a 2020-as éves jelentésében. A PS elnöke, Iveta Bihariová szerint ideje megnyitni a vitát a SIS felszámolásáról.

 

Bár az éves jelentésben egyetlen helyen sem szerepel a PS vagy a SPOLU, a dokumentum a vonatkozó fejezetben olyan szélsőbaloldali elemeket említ, akik feladatuknak tartották a jobboldali szélsőséges elemek kampányeseményeinek megzavarását. Az egyértelmű utalásról a balliberális Denník N számolt be.

 

A SIS a baloldali extrémisták kapcsán a dokumentumban arról értekezett, hogy céljuk elsősorban a szélsőjobboldal szlovák képviselőinek bírálata és nevetségessé tétele volt, és ez a tevékenységük a szélsőjobboldal politikai tevékenységére vonatkozott. Leglátványosabb akciójuk pedig a SIS szerint az volt, mikor a bal szélső képviselői megpróbálták megzavarni a szélsőséges jobboldaliak választási gyűlését a 2020-as választások előtt.

 

 hirdetes_300x300  

A SIS azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a szélsőbaloldali elemek intenzíven foglalkoznak a környezetvédelem, a klímaváltozás, a nemi egyenlőség, és a reprodukciós jogok törvényi keretbe foglalása témáival. (Mindenesetre, nem ártott volna odaírni, hogy mindennek ellenére ezek a témák iránti érdeklődés önmagában még nem a szélsőség jele.)

 

A PS magára vette

 

A Progresszív Szlovákia magára vette a SIS elemzését, Bihariová szerint egyértelmű, hogy a titkosszolgálat  burkoltan az ő pártjára céloz, hiszen a választási kampány során a PS igyekezett többször is megzavarni az szélsőjobbos ĽSNS gyűléseit. Bihariová ráadásul azt állítja, hogy a SIS a szélsőjobbosok retorikájából merítve sorolta a szélsőbaloldalhoz a progresszívokat.

 

Bihariová amiatt is élesen bírálta a SIS-t, hogy a nemi egyenlőségért, vagy a klímaváltozás elleni harcot a szélsőségesség jeleként értelmezték a dokumentumban. Szerinte a Titkosszolgálat szélsőjobboldali portálokról tájékozódott pártjáról, épp ezért meg kéne fontolni, hogy nem kéne-e felszámolni az egész testületet.

 

A SIS nem árulhat el semmit, de…

 

A SIS az őt ért vádakkal kapcsolatban arra a kérdésre, hogy valóban a PS-ről írtak-e, a szóvivőjük azzal reagált, hogy érdemben nem válaszolhat, mert azzal megsértené a titoktartást. Azt azonban leszögezte:

 

„Semmilyen körülmények között nem végezhető hírszerző tevékenység egy rendes, a törvénnyel összhangban bejegyzett politikai párt vagy mozgalom ellen”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.