Nyitókép forrása: SITA/Kancelária prezidentky SR

 

Zuzana Čaputová államfő nemrég Peter Pellegrini (HLAS) ellenzéki képviselővel találkozott nem nyilvános keretek között, nem sokkal később pedig az elnök asszony kemény kritikát fogalmazott a kormányfő ellen, Peter Pellegrini pedig hirtelen oltáspárti politikussá lépett elő. A különös egybeesésekre Grendel Gábor (OĽANO), helyettes házelnök hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában.

 

„Emlékeznek arra a korábbi bejegyzésemre arról, hogy ugyanazon a napon, mikor Peter Pellegrini a rádióban eljátszotta a felelősségteljes államférfit (felszólította a 60 év felettieket az oltás felvételére és elhatárolódott a szélsőségesektől), Zuzana Čaputová nekiment Eduard Hegernek a koalíciós viszonyok menedzselése és a pandémia kezelése miatt? Végülis úgy tűnik, hogy korántsem volt ez olyan véletlen”

 

írta Grendel a közösségi hálón, majd kifejtette, hogy a fent említett események előtt pár nappal Čaputová találkozott Peter Pellegrinivel.

 

„Bár a találkozóról nem értesítették a nyilvánosságot, néhány portál tudomást szerzett róla, de mikor be akartak róla számolni a nyilvánosságnak, a két érintett beavatkozásának köszönhetően megakadályozták őket ebben. A cenzúra mintapéldája”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott Grendel.

 

 

A bejegyzést Igor Matovič is megosztotta azzal a megjegyzéssel, hogy „Čaputová ugyenezt csinálta tavasszal is”.

 

Tavasszal ugyanis a Szputnyik V miatt robbantott ki az SaS egy olyan kormányválságot, amely során sorra mondtak le a miniszterek, végül azonban csak Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter és Igor Matovič kormányfő veszítette el pozícióját, mindenki más visszatérhetett eredeti posztjába. A kulisszák mögött már akkor arról beszéltek, hogy Richard Sulík az SaS elnöke és Mária Kolíková (akkor még Za ľudí, ma már SaS) meg akarják buktatni a kormányt. Két alternatíva volt ebben az irányban, az egyik az, hogy Čaputová ügyvivő kormányt állít fel, ahol a pénzügyekért Sulík (mindig is ezt a tárcát akarta megszerezni) felelne, a kormányfői posztot pedig Kolíková látná el.

 

A másik forgatókönyv már érdekesebb volt: új kormány Pellegrini pártja, a HLAS-SD vezetésével. Ezekben az időkben érveltek a balliberális újságírók amellett, hogy Peter Pellegrini újbóli kormányra kerülése nem jelentené a maffia visszatértét a politikába, amennyiben a megfelelő jelenlegi kormánypártokkal fog össze. Az sem mellékes, hogy Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes épp azért szegült végül ellen az SaS-nek, mert elmondása szerint Kolíkovának elfogadható lett volna egy olyan új kormány, ahol Peter Pellegriniék kapnak helyet. Azt azért érdemes tudni, hogy Pellegrini pártjában ott van Robert Fico egykori (?) jobbkeze, Erik Tomáš, Robert Kaliňák egykori jobbkeze, Denisa Saková is. Méltán nevezik a pártot Smer 2-nak.

 

Az elnöki palota szerint Grendel konspirál

 

Az elnöki palota a sajtó megkeresésére azzal reagált, hogy Grendel állításait konspirációnak nevezte, ám elismerte, hogy az elnök valóban találkozott az ellenzéki politikussal.

 

„Zuzana Čaputová államfő rendszeresen találkozik politikusokkal. Azokban az időkben az államfő kétszer találkozott a kormányfővel, abból az egyik megbeszélés sem volt nyilvános. Ugyanígy nem nyilvános keretek között találkozott a külügyminiszterrel (az SaS-es Ivan Korčokkal – a szerk. megj.), az egészségügyi miniszterrel (Vladimír Lengvarskýval, akit névleg az OĽANO jelölt a posztra, valójában egyértelműen liberális politikát követ – a szerk. megj.) és Peter Pellegrini ellenzéki politikussal is.”

 

fogalmazott Martin Burgr az államfő tanácsadója.

 

Grendel állításait Pellegrini is konspirációnak nevezte, de ő is elismerte a találkozó tényét. Szerinte az államfő találkozója a legerősebb ellenzéki párt vezetőjével természetes jelenség.

 

„A kormány és nemlétező miniszterelnökének bírálatához sem az elnök asszonynak, sem Peter Pellegrininek nincs szükség konzultációra, mert a kormány tehetetlensége szembeötlő minden embernek Szlovákiában”

 

fogalmazott a HLAS szóvivője, Patrícia Medveď.

 

Miről történt több  mint egy héttel ezelőtt?

 

Grendel bejegyzésében arra utalt, hogy Peter Pellegrini december 2-án a Rádio Express adásában úgy fogalmazott:

 

„Felszólítom őket [az oltakozásra], mert a legkockázatosabb korcsoportokba tartoznak. Azt látjuk, hogy közülük kerül ki az intenzív ellátásra és a lélegeztetőgépekre szorulók 90 százaléka. Sajnos, az elhunytak között is a 60 év felettiek vannak többségben. Ők a leveszélyeztetettebbek”

 

mondta a HLAS elnöke.

 

Čaputová pedig ugyanezen a napon felszólította Eduard Heger kormányfőt, hogy kapcsolódjon be azoknak a problémáknak a megoldásába, amelyek a járványelleni harc gyenge eredményeit okozzák.

 

Az államfő kijelentésével kapcsolatban két dolgot érdemes kiemelni. Az egyik, hogy tavasszal nem jelentett számára gondot állást foglalni az SaS mellett, az OĽANO ellen, a rossz járványügyi helyzet miatt pedig Krajčí akkor egészségügyi miniszter távozására tett utalásokat. Most néhány héttel ezelőtt arról beszélt, hogy az ország jobban fel van készülve, mint Krajčí idején volt. Majd mikor elszállt a járványstatisztika, Hegert nevezi meg burkoltan felelősnek, de meg sem említi az SaS-t, amely szó szerint bojkottálja a hatékony járványintézkedéseket, ahogy Lengvarský felelősségéről is hallgat, aki többnyire a liberálisok álláspontját követte döntéseiben.

 

A másik érdekesség Čaputová kijelentése kapcsán, hogy akkor szólítja fel Hegert a járványkezelésben való aktívabb részvételre, amikor már az általa dicsért döntéshozók miatt elfajult a helyzet, vagyis abba az irányba kényszerítené az államfőt, hogy egy személyben vigye el balhét a népszerűtlen döntésekért és a járványkezelés sikertelenségéért.

 

Politikai realitások

 

A liberális szlovák sajtó természetesen igyekszik csökkenteni a jelentőségét az államfő és Pellegrini találkozójának. Grendel írásában azonban a tavaszi tapasztalatok miatt tényleg van rendszer. Jelenleg ugyanis a felmérések azt mutatják, a balliberális és liberális erők a Smeren kívül egyetlen nagy párttal alakíthatnak ki többséget a parlamentben a következő választások után, és ez a HLAS, amelynek politikai rehabilitációját a balliberális média már tavasszal elkezdte.

 

Azóta sok minden történt. Például Mária Kolíková fellázadt az SaS puccskísérletét elgáncsoló Veronika Remišová ellen, majd átpártolt az SaS-hez, és vitte magával a Za ľudí képviselőinek nagy részét. Így ma az SaS a második legnagyobb koalíciós párttá lépett elő.

 

Peter Pellegrini körül pedig a nyáron kezdett elfogyni a levegő, mikor fény derült a Vámszedő-ügyben játszott szerepére, történetesen, hogy 150 ezer eurós csúszópénzt fogadott el, amit maga a Smer közeli oligarchája, Miroslav Výboh közvetített. És ha már az időzítéseknél tartunk: mire újabb információk kerültek volna napvilágra, Maroš Žilinka főügyész megbeszélésre ment az államfőhöz, egy nappal később pedig leállította az eljárást több korrupcióval vádolt egyén ellen (augusztus 31.), majd kitört a rendőrháború (szeptember közepe), amely során a korrupciós ügyekben eljáró NAKA-nyomozókat vette őrizetbe a belügyi felügyelőség.

 

Čaputová és a balliberális erőtér fejlődéstörténete 13 pontban

 

Remišová Čaputovát kritizálta: ez itt nem harc, hanem verseny a jogállamért

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.