Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A Smer szatellitpártjának feje és a KDH egykori elnöke egyesítik erejüket, és az átnevezett Dobrá voľba kereteiben közös politizálásba fognak. A céljuk elvileg az, hogy egy Robert Fico és Igor Matovič nélküli következő kormány létrejöttéhez járuljanak hozzá. A dolog érdekessége, hogy Tomáš Drucker azt a Smert akarná kigolyózni, amely anno miniszterré tette és behozta a nagypolitikába. Alojz Hlina nagyon hasonló helyzetben van, őt épp az OĽANO listáján jutott be a parlamentbe a 2012-es választásokon.

 

Hlina és Drucker szerdán jelenttték be, hogy „Karácsonyi egyezséget” kötöttek az együttműködésről. Hlina saját, Mérsékelt konzervatívok nevű politikai platformját lépteti be a Dobrá Voľba pártba, amelyet ezután átneveznek Dobrá voľba a umiernení , vagyis Jó választás és a mérsékeltek. Az új párt a két politikus szerint centrista beállítottságú lesz, mérsékelt konzervatív elemekkel. Vélhetően egységes pártról lesz szó, nem pedig választási koalícióról.

 

Azt azért nem lehet elmondani, hogy a formáció egycsapásra a konzervatív pártok versenytársa lenne. A centrista vonal a mai politikai viszonyok között közelebb áll ugyanis az álkonzervatív állásponthoz, mint a valódi konzervativizmushoz. Maga Dricker a bejelentésnél a következő jellemzőket emelte ki: „Műveltek vagyunk, Európa-párti irányultságunk van, becsüljük a demokráciát, és a mértékletes és mérsékelten konzervatív értékeket valljuk magunkénak” – fogalmazott. Beszédesebb azonban, hogy mi az, ami nem került be a retorikába, mint például a család vagy a kereszténység.

 

 hirdetes_810x300  

Az sem mellékes, hogy maga Hlina még a KDH elnökeként egy olyan, centrum felé betolt konzervatív párttá akarta alakítani a szlovák kereszténydemokratákat, mint amilyen Angela Merkel CDU-ja volt. A KDH a 2020-as választásokon nem jutott be a parlamentbe. Megjegyezzük, a CDU is elvesztette az őszi németországi választásokat…

 

„A baloldalon egy szocialista-progresszív alternatíva formálódott a kormánnyal szemben. A közép viszonylag üres, de képesnek kell lennie alternatívát nyújtania a jelenlegi helyzettel szemben”

 

fogalmazott Hlina.

 

Mindenesetre, a Dobrá Voľbának nem nagyon volt a matematikainál nagyobb esélye a parlamentbe jutásra az elmúlt két évben, kérdéses, hogy Hlina és mérsékelt konzervatívjai ezen képesek-e változtatni. Jelen helyzetben lehetséges, hogy az új centrista jobboldali formáció legfeljebb annyit tud elérni, hogy szavazatokat vonjon el a KDH-tól, amelyet most már a legtöbb felmérés bemér a parlamentbe.

 

Bár elvileg épp a KDH lehetne természetes szövetségese a mérsékelteknek és Drucker korábban potenciális partnerként beszélt a kereszténydemokratákról, ugyanakkor másik lehetséges partnerként a SPOLU-t jelölte meg, amely bár névleg jobboldalinak számít, és az Európai Néppárt tagja, jobboldalisága és konzervatív értékrendje nagyjából annyit ér, mint a Most-Híd vagy Mandfred Weber esetében. A jelenlegi KDH egyértelműen ettől az állapottól jobbra helyezkedik el.

 

Hlina négy évig volt a kereszténydemokraták elnöke, és az ő nevéhez kötődik egy politikai öngyilkossággal felérő együttműködési szövetség a balliberális PS-szel és az áljobboldali SPOLU-val a 2020-as választások előtt. A megállapodás kétségkívül rengeteg kereszténydemokrata szlovák választót bizonytalanított el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!