Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Robert Fico (Smer) ellenzéki képviselőt, egykori kormányfőt csütörtökön este a rendőrség előállította és őrizetbe vette a Tyrš rakparton, Pozsonyban, ahol a Smer épp demonstrációt tartott, ezúttal Zuzana Čaputová államfő „demokráciát aláásó” tevékenysége miatt. A hatóságok hivatalos álláspontja szerint azért avatkoztak közbe, mert rendkívüli állapot idejére szerveztek tömegrendezvényeket. Tekintettel arra, hogy kedden délután a megígért béremelésért tüntető mentősök közül kettőt tartóztattak le hasonló indokkal, Ficóval sem nagyon tehettek másként. A rendőrség hozzáállása a nyilvános tömegmegmozdulásokkal szemben a pandémia és rendkívüli állapot idején szemlátomást megváltozott, mióta Hamran István lett a megbízott országos rendőrfőkapitány. Nem mindenki örül ennek a változásnak.

 

Az Aktuality.sk közlése szerint Boris Kollár házelnök (Sme rodina) nem ért egyet a rendőrség fellépésével, szerinte „ugyanolyan hülyeség volt, mint a mentősök letartóztatása”. Kollár már a mentősök letartóztatását is élesen kritizálta, annak ellenére, hogy néhány óra után elengedték őket.

 

A rendőrség ellenben azzal érvel, hogy rendkívüli állapot és kijárási tilalom, valamint gyülekezési korlátozások vannak érvényben. A mentősök esetében a rendőrség állítja, hogy a megmozdulás ráadásul nem is volt bejelentve.

 

 hirdetes_810x300  

Hamran egyelőre csak megbízott, átmeneti rendőrfőnök, aki a távozó Peter Kovařík utódjaként került a pozícióba. Kovařík az őszi rendőrháború következményeképpen volt kénytelen távozni. Hamran egyúttal az így megüresedő rendőrfőnöki poszt egyik hivatalos jelöltje is (már a néhai Milan Lučanský lemondásakor bejelentkezett a posztért, ám akkor nem választották meg, ahogy a Kuciak-gyilkosságot követő rendőrkapitány-cserénél sem).

 

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter továbbra is kiáll Hamran mellett, akit „összetett, de megfelelő jelöltnek tart” a pozícióra. A koalíció viszont ebben a kérdésben sincs egységes véleményen. Az SaS alibista módon nem foglal állást. Mivel a folyamatban lévő nagy korrupciós ügyek miatt az országos rendőrfőkapitánnyal kapcsolatos ügyek valóságos darázsfészek, a liberális párt csak azt hangsúlyozza, hogy a rendőrfőkapitány munkájáért teljes mértékben a belügyminiszter a felelős.

 

Ugyanez a helyzet a Sme rodinával is, amely szintén azt emeli ki, hogy a belügyminiszternek meg kell bíznia a rendőrfőnökben, mert teljes mértékben ő felel érte.

 

Ugyanakkor a Za ľudí kiállt Hamran mellett. A legkisebb kormánypárt szerint Tibor Gašparral (Smer idején töltötte be a posztot) kifejezetten pozitív változást jelent Hamran személye. A párt nyilatkozatában ugyanakkor a korrupciós ügyek felderítésének feladatát emelte ki az Aktuality.sk-nak megküldött válaszában.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.