Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Jelenleg a COVID-19 miatt kórházban ápoltak száma csökken, ezért helyénvaló lenne enyhíteni a korlátozásokon, sőt visszatérni a COVID-automatához – jelentette ki Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a TASR online tévés műsorában nyilatkozva. Sulík szerint korai lenne pánikot kelteni az Omikron-variáns körül.

 

A miniszternek meggyőződése, hogy ha romlana a helyzet, akkor a kormány képes lenne rugalmasan reagálni a rosszabbodó járványhelyzetre. E kijelentése azért érdekes, mert az SaS rendszerint akadályoz minden szigorítást a járványhelyzettől függetlenül.

 

A liberális miniszter nem nagyon aggódik az Omikron-variáns miatt, ami Európa szerte kemény korlátozó intézkedések bevezetésére kényszerítette az országokat.

 

 hirdetes_810x300  

„Én egyelőre nem pánikolnék emiatt. Karácsony környékén minden kicsit megnyugszik, és ha majd lesznek reális számaink, a kormány lépni fog”

 

fogalmazott.

 

Annak ellenére mondta ezt, hogy egy évvel ezelőtt ugyanilyen hangnemben beszélt a brit mutációról, amely aztán az ünnepek alatt elterjedt, és mire megérkeztek az első számok a kormány asztalára, a járványhullám kiteljesedett, és az azt követő hetekben addig soha nem látott mértékű egészségügyi és társadalmi válságot okozott.

 

Sulík szerint nem a fertőzöttek száma, hanem a kórházban ápoltak száma a probléma, de még nem állnak rendelkezésre adatok arról, hogy a fertőzöttek mekkora része kerül kórházba.

 

„Azt már tudni lehet, hogy a harmadik adag oltás 75 százalékos védettséget nyújt az Omikron ellen. Tehát, aki meg akarja védeni magát, az vegye fel a harmadik oltást”

 

mondta a gazdasági miniszter.

 

Itt azért érdemes megjegyezni, hogy a Sulík által pontosítás nélkül említett 75 százalékos védettség az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Hivatalának december 10-i becslése, amely az enyhe tüneteket mutató fertőzés elleni védelemre vonatkoznak, és amelyről maga a brit hivatal is úgy nyilatkozott, hogy óvatosan kell kezelni. Ugyanakkor az adatok arra utalnak, hogy gyorsabban csökken a védettség az oltás felvétele után, mint a Delta-variáns esetében. 

 

A kifejezés, hogy „azt már tudjuk”, erősen elbagatellizálja az Omikronnal kapcsolatos félelmeket. Az NBCNews egyik vonatkozó cikke a hét elejéről például arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a gyanúsan optimista dél-afrikai adatokat vesszük alapul, akkor is a fő probléma az, hogy ha az Omikron sokkal gyorsabban tejed, mint a Delta, de a kórházi kezelésre szorulók száma csak 29 százalékkal esik vissza az Omikron dominánssá válásakor, az még mindig katasztrófaként hat az egészségügyi rendszerre. Vagyis semmivel sem vagyunk előrébb, ha arányaiban kevesebben kerülnek a fertőzöttek közül kórházba, ha közben kétszer, háromszor több ember fertőződik meg, és így másfélszer-kétszer többen szorulnak majd kórházi ellátásra, mint most.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!