Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A Polis-ügynökség decemberi felmérésében nem csak a pártpreferenciákat mutatta ki, hanem arra is rákérdezett a választóknál, hogy függetlenül szimpátiájuktól, melyik politikust vagy közszereplőt tartják a legsikeresebbnek.

 

A válaszadók 21,9 százaléka Zuzana Čaputovát nevezte meg, ám tőle alig lemaradva Peter Pellegrini, a HLAS elnöke következik.

 

Robert Fico, a Smer elnöke, ellenzéki képviselő ebben a kérdésben is igencsak feljött, a válaszadók 15,2 százaléka szerint ő a legsikeresebb politikus ma Szlovákiában.

 

 hirdetes_300x300  

Fico után Richard Sulík, az SaS elnöke következik 13,3 százalékkal, Eduard Heger (OĽANO) kormányfő következik, majd 5,8 százalékkal Igor Matovič.

 

Ľuboš Blaha, a Smer második embere némiképp kilóg a sorból, de 5 százalékkal még mindig igen előkelő helyezést ért el, ráadásul megelőzte Boris Kollár házelnököt is (4,5 százalék).

 

Azt azért érdemes kiemelni a felméréssel kapcsolatban, hogy 36,1 százalék nem tudta vagy nem akarta megválaszolni a kérdést. Ráadásul, az ilyen „mennyire sikeres politikus” típusú kérdésre adott válaszokat nagyban befolyásolja a sajtóban megjelenő kép egy-egy politikusról. Az is lényeges, hogy milyen témákkal és mennyit szerepel egy-egy politikus, és itt fokozottan érvényes, hogy a negatív reklám is reklám. Például Peter Pellegrini sikerességét jelenleg semmi sem támasztja alá a felméréseken elért helyezéseit illetően.  A partvonalról állást foglaló, felelősséget nem viselő, de a mainstream sajtó feltétel nélküli barátságát élvező Zuzana Čaputová államfő sikereit sem lehet például összehasonlítani Eduard Heger kormányfőével.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!