Nyitókép forrása: SITA/Alexandra Čunderlíková

 

Igor Matovič és pártja, az OĽANO a választások előtt a közvetlen demokrácia nagy támogatója volt, az ügy belekerült a kormányprogramba is, ám a népszavazások érvényességi küszöbének csökkentése jelenleg a járvány miatt nem aktuális. És persze azért sem, mert az ellenzék épp egy népszavazással szeretné lerövidíteni a választási ciklust, miután a félrecsúszott járványkezelés és a kormány belső ellenzéke aknamunkájának hála ismét nyeregbe kerültek. Ahogy a parlamenti pártok között, úgy a tavalyi választáson parlamenten kívül rekedt pártok álláspontja között is nagy különbségek vannak. Vannak az előrehozott választásokban érdekeltek, és olyanok, akik azért igyekeznek elkerülni, hogy Robert Ficoék mellé sorolják őket.

 

Nem az utóbbi csoportba tartozik a Progresívne Slovensko, amelynek elnöke, Irena Bihariová szerint „bizonyos körülmények között, kivételes esetekben” lehetővé kell tenni az előrehozott választások kieszközlését népszavazás útján is. Persze, a PS esetében az is hozzátartozik a képhez, hogy a parlamenten kívüli pártok közül neki van a legtöbb esélye bejutni a parlamentbe, sőt a kormányalakításra is, hiszen a tavaszi kormányválság óta folyamatosan építi azt a narratívát, hogy sem a Smerrel, sem a Matovičcsal nem működnének együtt, de nem zárják ki sem az SaS-t, sem a HLAS-t.

 

A Szövetség-Aliancia a világos játékszabályok fontosságát hangsúlyozza, a KDH azt mondja, kormányt és parlamentet választások útján lehessen csak cserélni. Az SNS ellenben – bár esélyei a parlamenti küszöb megugrására jelenleg a nullával egyenlők – támogatja a népszavazást.

 

 hirdetes_300x300  

A KDH érvelése szerint egy kormányt választások útján kell váltani, a másik lehetőség az a most is érvényes szabály, hogy a parlamenti képviselők háromötödös többséggel megszavazzák a választási ciklus lerövidítését. A KDH szerint olyan „formáját kell megtalálni az összpolgári döntési mechanizmusoknak”, amelyek kiegészítik a demokratikus kormányzás lényegét.

 

A Szövetség-Alinacia szerint Alkotmányba foglalt konkrét szabályozásra van szükség a választási időszak lerövidítéséről szóló népszavazások kérdése kapcsán. Rámutatott a jelenlegi kormány bizalomvesztésére és a társadalom frusztráltságára is.

 

„Ilyen körülmények között az előrehozott választások megerősíthetik a szélsőséges, nacionalista pártokat is”

 

idézte a párt álláspontját a TASR hírügynökség.

 

Az SNS szerint ez az egyetlen lehetőség

 

A felmérések szerint 3 százalék körül mozgó SNS azt hangsúlyozta, hogy elsőként kezdeményezte az előrehozott választásokról szóló referendumot, a Smer és a HLAS csak később csatlakozott hozzá.

 

„Ez az egyetlen módja annak, hogy leváltsuk ezt a kormányt”

 

fogalmazott a párt. Azzal érvelt, logikátlan az a kettős mérce, hogy népszavazással le lehet rövidíteni egy polgármester hivatali idejét, de egy parlamenti képviselőét nem.

 

Egyébként az SNS az egyetlen megkérdezett parlamenten kívüli párt, amely hajlandó támogatni a Smer alkotmánymódosító népszavazásért tervezett aláírásgyűjtését. A KDH és a PS sem támogatná.

 

A Szövetség-Aliancia szerint veszélyes is lehet a kvórum csökkentése

 

A Szövetség-Aliancia is kvázi nemet mondott azzal, hogy kijelentette, ha bármikor is támogatnak valamilyen aláírásgyűjtést, annak hiteles polgári kezdeményezésnek kell lennie, nem csak egy politikai párt PR-kampányának, és tekintettel kell lennie Dél- és Kelet-Szlovákia régiónak érdekeire is. Kiemelték, hogy a Smer korábbi kormányai már bizonyították, mennyire veszik komolyan a népszavazások eredményét, mikor figyelmen kívül hagyták Pered lakosainak a község névváltoztatásáról szóló egyértelmű döntését.

 

Ami a népszavazások érvényességi küszöbét illeti, a KDH szerint erről széleskörű és mély politikai, illetve szakmai vitát kellene folytatni. A Szövetség-Aliancia szerint tekintettel a korábbi népszavazások sikerességi rátájára, inkább a részvételi hajlandóságon kellene javítani.

 

„Részt venni a közügyekben közvetlen módon, referendum útján, mindannyiunk alapvető joga. A fontos kérdésekben, amelyek közé kétségkívül a parlament feloszlatása is tartozik, az érvényességi küszöb csökkentése veszélyes is lehet. Ez a lépés destabilizálhatja az egész politikai rendszert”

 

hangsúlyozta a Szövetség-Aliancia.

 

körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!