Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A kormánykoalícióban továbbra sincs egyetértés két kulcsfontosságú reform ügyében. Az idő fogy, és ha nem sikerült egyezségre jutniuk, akkor 458 millió eurótól eshet el az ország. Ennyit kapnánk ugyanis az uniós újjáépítési alap első csomagjából. Az összeg lehívásának feltétele egy 14 „mérföldkőből” álló feltételsor teljesítése. Korábban nagyon úgy tűnt, hogy a kórházreform és a felsőoktatási reform sem megy át, végül a kormány megtalálta a közös nevezőt. Két kulcsterület azonban továbbra is lóg a levegőben.

 

Az egyik a Mária Kolíková (SaS) nevéhez köthető igazságügyi reform, aminek egyik legvitatottabb része a bíróságok térképének újrarajzolása. Több régióból ugyanis eltűnnének a bíróságok, vagy a jelenleginél jóval messzebbre kellene elutazni az ügyintézés miatt. A másik problémás téma a költségvetési korlát.

 

A 14 feltételt eredetileg 2021 év végéig kellett volna maradéktalanul teljesíteni. A felsőoktatási reform közvetlenül karácsony előtt csusszant át a kormányon, a parlamenti szavazás még csak ezután jön. A felsőoktatási reform kapcsán diákok és akadémikusok is tüntettek, mivel úgy vélik, hogy az akadémiai közösség jogait nyirbálja vissza a reform, hogy több döntést adjon a minisztérium kezébe. A törvényre tehát rávetül a politikai befolyásolás kiterjesztésének gyanúja – érdekes módon mégsem kavart különösebb vihart Brüsszelben, ahol például a magyarországi törvényeket napi rendszerességgel vizslatják az brüsszeli bürokraták.

 

 hirdetes_810x300  

Érdekes módon a második problémás terület is az SaS egyik minisztériumához köthető. Mária Kolíková tervezete ugyanis kvázi megnövelni a bírósági körzeteket, ami azt jelentené, hogy kevesebb körzetet, kevesebb bírót jelentene, de az embereknek többet kellene utazniuk az ügyintézés végett. Arról nem is beszélve, hogy az igazságügyi tárca specializált bíróságokat tervez, vagyis lesznek bírók, akik a családjog, a polgárjog, a kereskedelmi jog, a büntetőjog vagy a közigazgatási jog szakértői, specialistái lesznek. Mindezt azért, hogy az emberek jobban és gyorsabb működő, hatékonyabb bíróságokat kapjanak.

 

A nagy célok ellenére a koalíciós partnerek rostáján fennakadt Kolíková tervezete, aki már többször kénytelen volt módosítani a törvényt. A helyzetet bonyolítja, hogy az OĽANO nem nézi jó szemmel, hogy Kolíková, aki a Za ľudí színeiben kapott miniszeri széket, megtartotta azt azután is, hogy átigazolt az SaS-hez. Jelenleg így az SaS-nek négy miniszteri széke van, pedig a koalíciós szerződés szerint csak három járna.

 

Ettől független Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője konstruktív hangnemben januárra ígért érdemi tárgyalást az igazságügyi reformról – állítása szerint nem Kolíková pozíciója lesz a téma.

 

De, még ha ebben a kérdésben egyezség is születne, még mindig ott van a kiadáskorlát intézményének kérdése. Ezt a bizonytalanság miatt csak februárban szavaztatják meg a parlamenttel. A pártok között főleg a részletekben van eltérés.

 

A kiadáskorlát törvényileg szabna határt az állami kiadásoknak, hasonlóképp, mint az adósságfék. Míg ez utóbbi az államadósság plafonját szabja meg, addig az újonnan tervezett kiadáskorlát a költségvetési vállalásokat korlátozná be. A szakértők abban egyetértenek, hogy mindkét intézményre szükség van.

 

A politikusok számára azonban ez azt jelenté, hogy önként kellene gúzsba kötniük költekezéseiket. Egy olyan pártnak, mint az SaS, amely csak az államháztartás egyensúlyával és a vállalkozói környezet neoliberális modelljével foglalkozik, egy ilyen korlát bevezetése nyilván nem jelent gondot. Sőt, a liberális párt egy adóemelési fékkel toldaná meg az egész rendszert. Más a helyzet az olyan párokkal, amelyeknek választói szociálisan érzékenyebbek, vagy amelyek választási ígéreteiben költséges vállalásokat tettek.

 

Példa a múlt évben is akadt: a liberálisok egy emberként támadták a múlt ősszel Igor Matovič családtámogatási javaslatát.

 

Ha végül sikerült kompromisszumot kialkudnia a koalíciós pártoknak, akkor a Pravda napilap közlése szerint Szlovákia tavasszal igényelheti a közel félmilliárdos első csomag lehívását az EU-tól

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.