Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A miniszterek a kormány szerdai ülésén a vitatott amerikai-szlovák védelmi megállapodásról (DCA) is tárgyalni fognak, legalábbis a kormány hivatalos programjában ez a téma is szerepel. A szerződés-javaslatot Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter és Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter terjesztik elő.

 

A szerződés hasonló az amerikaiak által Magyarországon és Lengyelországban már nyélbe ütött megállapodásokhoz, a kritikusok szerint azonban a szlovák verzió sérti az ország szuverenitását és az amerikaiak felé elfogult. A szlovák politikai társadalom hagyományosan igen érzékenyen reagál a nagyhatalmak közti egyensúly megtartására, mert ebben látja biztosítékát önnön létezésének.

 

Az ellenzék természetesen támadja a javaslatot, ám ez nem túl hiteles fellépés, tekintve, hogy a Smer és a Smerből csak a választások után kiváló HLAS vezető politikusai próbálták azt átvinni a kormányon Robert Fico és Peter Pellegrini kormányfősége idején is – ám az SNS zátonyra vitte a tárgyalásokat.

 

  hirdetes_300x300   

Az biztos, hogy konszenzusra nem kell számítani a szavazás során. Naď és Korčok maguk is elismerik, hogy a véleménykülönbségek megmaradtak köztük és a kritikusok között, annak ellenére, hogy egyeztettek a vitás pontokról.

 

„Az érintett feltételeket megtárgyaltuk a nyilvánosság képviselőivel és a Főügyészséggel is, de az ellentétek megmaradtak”

 

mondta Naď és Korčok. Maroš Žilinka főügyész január 4-én a közösségi hálón emelt kifogást a DCA tervezete ellen, 35 ponton kritizálva a szövegezését.

 

A holnapi kormányülés témái között szerepel többek között  a Belügyminisztérium menekültügyi törvénye, a személyi igazolványokról szóló módosítás, és a központi számla-nyilvántartás rendszere is. Ezen felelül a programpontok között szerepel a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása elleni akcióterv, a tömegpusztító fegyverek leszereléséről szóló akcióterv 2024-ig történő frissítése, és az iskolai erőszak és megfélemlítés elleni akcióterv javaslata. Az ülésen a miniszterek érinteni fogják a Szlovákia és Ukrajna közötti együttműködés fejlesztésének lehetőségeit is.

 

körkép.sk, SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!