Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Az amerikaiakkal köttetett új védelmi megállapodás (DCA) semmilyen módon nem fenyegeti Szlovákia integritását és szuverenitását – jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) kormányfő a dokumentum elfogadása miatt elhangzó ellenzéki kritikákra reagálva.

 

A védelmi megállapodás elfogadása szerinte felelősségteljes lépés volt az európai biztonságpolitika és Szlovákia védelmi képességének megerősítése felé.

 

„Ilyen szerződéssel rendelkeznek többek között a magyarok és a lengyelek is. Csak ránk vártak”

 

írta a közösségi oldalon Heger. Az ellenzéki politikusok bírálatait képmutatásnak nevezte.

 hirdetes_300x300  

 

„Épp Fico és Pellegrini kezdték el 2018-ban a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal. Ezért kételkedem abban, hogy ha ezek az emberek ma kormányon lennének, nem tennék meg ugyanezt és fogadnák el a megállapodást”

 

írta. Hozzátette, hogy az ilyen „véleményszaltók” Robert Fico smeres és Peter Pellegrini hlasos pártelnökök megszokott szavazatszerző taktikai lépése.

 

A kormány szerdán jóváhagyta az amerikai-szlovák kétoldalú védelmi megállapodási szerződést. A szerződésre még a parlamentnek is rá kell bólintania, és az államfőnek is ratifikálnia kell. A szerződés lehetővé tenné az amerikai hadseregnek, hogy igénybe vegye a malackai (konyhai) és a szliácsi katonai reptereket, illetve más, a megállapodásban szereplő ingatlanokat. A szerződés futamideje tíz év, utána automatikusan megújul, éves visszamondási lehetőség mellett.

 

Az ellenzéki Smer elutasítja a szerződést, azt állítja, hogy Szlovákiának nincs rá szüksége, ráadásul veszélyezteti az ország önállóságát. A Smer referendumot akar a DCA-ról, és ebben a frakción kívüli képviselők némelyike is támogatja őket.

 

Peter Pellegrini, a HLAS elnöke úgy fogalmazott, hogy pártja nem támogathatja a szerződést amiatt, hogy fennállhat az a súlyos lehetőség, hogy a szerződés sérti Szlovákia szuverenitását, ráadásul a Főügyészség is számos kifogást emelt a megállapodás ellen.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.