Vilmos
 • HUF: 401.37
 • USD: 1.06
 • 20 °C
 • 35 °C

Hirdetés (X)

politika

Cseh kommentátor: Prága új belpolitikai célpontja a Visegrádi Négyek

A helyzet az, hogy az öt cseh kormánypártból négy nem látja szívesen a V4-eket

Nyitókép forrása: Facebook.com/Markéta Pekarová Adamová

 

“A rögtönzött, közösségi hálókon közzétett állásfoglalások korában talán túlzás visszatérni a képviselőház elnökének, Markéta Pekarová Adamová twitter-bejegyzéséhez. Mégis, egy olyan kijelentésről van szó, amelyen a magyarokat arra szólította fel, hogy űzzék el Orbán Viktor kormányfőt a négy hónap múlva esedékes választáson. De ami még ennél is feltűnőbb, ezek olyan szavak, amelyek egy baráti ország, pláne Európai Unión belüli partner új, Pekarová Adamová által is képviselt kormányától elég barátságtalanul hangzanak”

 

írja Daniel Kaiser, az ECHO 24 cseh portál kommentátora az elég nagy port kavaró kijelentések kapcsán. Arra is felhívja a figyelmet, hogy

 

már egy hét is eltelt a bejegyzés megjelenésétől, és a cseh kormánytól semmilyen helyreigazító reakció nem érkezett.

 

Egyedül Václav Klaus reagált érdemben Pekarová Adamová akciójára. Azok a cseh kormánytagok, akiknek elfogadható volt a képviselőház elnökének kirohanása, védelmükbe vették Klausszal szemben.

 

A szerző cikkében kifejtette, hogy Orbán Viktort céltáblaként használni manapság nem csak hogy szabad, de az európai uniós elit és média szemében egyenesen szívesen látott cselekmény.

 

“És most készülnek rajzolni egy még nagyobb céltáblát, ezúttal a Visegrádi Négyekre”

 

szögezi le a kommentátor.

 

Azzal folytatja, hogy a V4 bár nem egy csodatévő országcsoport, a négy tagországnak igén széles érdekátfedései vannak. Többek között az Európai Uniót kétpólusúvá tevő francia-német tengely ellensúlyozásáról van szó.

 

“Ráadásul minden cseh diplomata vagy politikus, aki legalább egyszer ott lehetett a francia-német motor és a V4 erőterének találkozásánál, az négyszemközt megerősíti, hogy egy tipikus, nyugat-európai kormány, mint amilyen a német, nem kedveli túlzottan a V4-eket. A németek ezeket az országokat saját hátországukként kezelik, amelyeknek illik őket követni, és amelyek nem tanúsíthatnak ellenállást”

 

olvasható a kommentárban. A szerző azt is leszögezi, hogy

 

Markéta Pekárová-Adamovát sosem aggasztotta a német közmédia állapota, sem a politikusok befolyása a bírók megválasztására (a szövetségi bírák esetében ez a befolyás száz százalékos, tehát erősebb, mint a lengyeleknél lenne a vitatott reform elfogadása után, de az alacsonyabb szintű bíróságok esetében kisebb a befolyás, mint a lengyeleknél lenne a reform után).

 

Kaiser arra is felhívja a figyelmet, hogy az új cseh kormány öt koalíciós pártjából négy nem látja szívesen a Visegrádi Négyeket, és bár a legnagyobb kormánypárt még úgy-ahogy védi a szövetséget, de az elnöke és a kormányfője hallgat a támadások ellenére.

 

“Az ODS politikusai tavaly nyáron is hallgattak, amikor az Európai Bizottság a szexuális nevelésről szóló törvény miatt támadta Budapestet, mert nem akartak vitát a Spolu-val közös koalícióban.  És a Spolu így bekerült a kormányba, a visegrádi partnerek szüntelen lealacsonyítása pedig kezd túlsúlyba kerülni”

 

írja Kaiser, megemlítve, hogy az ODS részéről a V4-ek kapcsán az ODS külpolitikai álláspontját csak Alexander Vondra vállalja fel, aki a ČT cseh televízióban arról beszélt nemrég, hogy a Visegrádi Négyek elleni cseh belpolitikai felszólalások külföldről motiváltak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gerembes Karcsi
2022. jan. 14. 14:17

Hmm most már teljesen jól látszik hogy Csehországba belépetek a liberális seggnyalók! Remélem Markéta mihamarabb abahadja azt az ízét szedni amit szed és kinyisa a szemét, maratvolna inkább telefon árus a kis fekete bárány

  Petike
  2022. jan. 15. 19:32

  a TOP 09 amelynek elnoke Pekarvá asszony nem liberális hanem konzervatív mellesleg az új cseh kormány konzervatív és nem liberális.

B, Gy.
2022. jan. 14. 15:46

Cseh politikai vagdalodzasok de ezert latni lehet az iranyt de meg sok dontest kell hozni a jovoben es otparti kormanynak ez komoly kihivast fog jelenteni.

Borbély József
2022. jan. 15. 18:53

A cseh embertipus soha nem a megbízhatóságáról volt ismert. Mindig azt mondtam-és ez most is igazolódik,hogy a V4-ek leggyengébb láncszemei a tótok és a csehek.Semmi új a Nap alatt.Ezek mindig árulók voltak és most is azok! Ami örök,az a magyar-lengyel barátság.Évszázados értékek,amik nem a pillanatnyi érdekek függvényei!

  Petike
  2022. jan. 15. 19:30

  tudodd a lengyeleknek ugyan vannak problémáik Brusszellel de Orbanisztánnal ellentétnen nem kacsingatnak a keleti primitív diktatúrák felé hanem Washington és London felé ez a kulonbség a lengyelek és a magyarok kozott.Csehország és Szlovákia pedig nagyon helyes irányt vettek be ellentétben Orbanisztánnal.

   Tárkány Álmos
   2022. jan. 16. 07:33

   Az országot Magyarországnak hívják, sz@rzsák.

   Kulcsar
   2022. jan. 17. 17:27

   Petike cuncimókuska, akkor pl Németország miért vásárol földgázt Oroszországtól?

Petike
2022. jan. 16. 07:58

Tárkány Almos az országot Mgyarországnak fogják hívni ha áprílis 3án az ország népe elkuldi a torténelem szemétdombjára ezt a kormányt de jelenleg ORBANISZTAN

  Tárkány Álmos
  2022. jan. 16. 08:04

  A választások eredményét illik tiszteletben tartani - még akkor is, ha libsi körökben a hisztériás földön fetrengés dívik, ha valami nem tetszik. Ha ezt nem tudja felfogni és elfogadni, addig maga is csak egy ...

   Petike
   2022. jan. 16. 09:36

   látom hogy az egyes hozzászolokat az agymoso és hazudozo M1 propaganda TV nagzszeruen befolyasolja SOROS GYURCSAN MIGRANS BALLIB minden mondatban legalább kétszer megjelenik.

Petike
2022. jan. 16. 09:33

nézd ém tiszteletben fogom tartani a válaztások eredményét ha a magyar nemzet tobbsége úgy dont április 3án hogy neki kedvesebb a keleti primitív diktatúra és gyarmatbirodalom a jogállamiság megszuntetése a sajtocenzúra nekem ezt tiszteletben kell tartanom .Hála Istennek NEM ott élek.

Ildikó
2022. jan. 16. 11:09

Petike!A diktatúra a nyugatra jellemző,es pont ilyen agymosott nyugatcsicska fiú- lány képződmények miatt él és virul mint te.

  Petike
  2022. jan. 16. 12:53

  sorold fel azon nyugati országokat ahol falhoz állitanak és bírosági eljárás nélkul agyonlonek ILDIKO mert ez a keleti diktatúrákra jellemzo én 14 évet éltem és dolgoztam 3 nyugat europai államban és semmiféle diktatúrát ott nem vettem észre.De hogy mire képesek a keleti diktátorok mint pl.Lukasenko vagy Putyin azt láthattuk Litvinenko és Skripal esetében.Ha neked tetszik ilyen rendszer ajánlom koltozz oda mert ebbol itt nálunk a lakosság 70 százalíka ezt elutasitja.Kulonben heteroszexuális vagyok.Látom az M1 primitív propaganda hatással van rád.Csak egy választ kérek toled ha homoszexuális gyereket szuletik akkor hogyan fogsz hozzá viszonyulni kitagadod Ot gondolom.

   Kulcsar
   2022. jan. 16. 21:28

   "Fekete szárú cseresznye, rabod lettem szép Petike!" Azért ne bizd el magad: sem a szépségedért, sem az eszedért.. hanem ezen a fórumon olvasható falvédős szinvonalú közhelyeidért imádlak.😀

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket