Júlia, Rita
  • HUF: 384.59
  • USD: 1.06
  • 13 °C
  • 25 °C

Hirdetés (X)

politika

“A V4 nem szolgálhatja egyetlen ország érdekeit” – mondta az Orbán Viktor elűzésére felszólító cseh házelnök. Kollár egyetértett vele

A Sme rodina elnöke szerint "jól megértették egymást a V4 szerepét illetően".

Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Az elmúlt hetek egyik központi híre a cseh kormányzópártok politikai vezetőinek Magyarország- és V4-ellenes retorikája volt. Csehországban Andrej Babiš választási kudarca után jelentős, főleg ideológiai eltolódások adódtak a retorikában. Ennek egyik példája volt Markéta Pekarová-Adamová, a cseh képviselőház elnökének kijelentése, miszerint a “magyaroknak is el kéne űzniük a maguk Babišát” az országuk éléről a tavaszi választásokon.

 

A brüsszeli arroganciát idéző kijelentés egyébként az ötpárti cseh kormánykoalíció egy kicsi, nem túl jelentős pártjának képviselőjétől származik, ám jóval nagyobb gond, hogy a magát konzervatívnak valló ODS sem határolódott el tőle – pedig erre még Václav Klaus is felszólította a kormány tagjait. Pekarová-Adamová pedig ma, január 17-én és 18-án Szlovákiába látogatott, és találkozott Boris Kollár (Sme rodina) házelnökkel, és Eduard Heger (OĽANO) kormányfővel.

 

“Sok közös témát találtunk, többek között a világjárvány, az atomenergia, az áremelkedés és az infláció kapcsán. Úgy gondolom, hogy az együttműködés országaink között továbbra is kiváló lesz. Nagyon örülök, hogy jól megértettük egymást a Slavkovi Hármakat és a V4-en belüli további együttműködésünket illetően”

 

fogalmazott közös sajtótájékoztatójukon Kollár. Ez az egyetértés azonban a folytatást illetően nem túl bíztató.

 

Adamová Pekárová ugyanis az újságírók kérdésére reagálva arról beszélt, hogy a

 

“a V4 hasznos és jó csoportosulás, de nem szolgálhatja egyetlen ország érdekeit”.

 

Aztán gyorsan hozzátette, hogy nem gondol egy konkrét államra sem, csak általánosan. Ám a kérdés Magyarországra vonatkozott, így egyértelmű, hogy szándékos volt a válasz megfogalmazása, amely azt  a hatást akarta kelteni, hogy “az egy ország érdekeit szolgáló V4” problémája létezik.

 

Ez újabb nyílt támadás volt a Visegrádi Csoport ellen, főleg, hogy pár perccel korábban a Slavkovi Hármak (Szlovákia, Csehország, Ausztria) együttműködését pozitívan emelte ki. Az is beszédes, hogy az újságíró konkrét kérdésére, miszerint fenntartja-e állítását Orbán Viktor kapcsán, megkerülte.

 

Ráadásul, Boris Kollár házelnök nem ellenkezett, bár annyit azért sikerült elérni, hogy Pekárová Adamová nem vonhatta be Szlovákiát is a Magyarország elleni cseh retorikába.

 

Egy nappal később, kedden Pekárová-Adamová Eduard Heger szlovák kormányfőnél tette tiszteletét, és a híradások szerint a kétoldalú együttműködésről, a járványról, a gazdaság újraindításáról, európai és biztonságpolitikai témákról egyeztettek.

 

A V4 és az S3 külön kiemelése elmaradt, Heger általánosságban méltatta a két ország véleményegyezésének előnyeit.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2022. jan. 18. 16:22

nem meglepo.

Kulcsar
2022. jan. 18. 18:04

A megoldás pofonegyszerű. V2 - közös határral, úgy ahogy az korábban 1000 évig működött.

Kósa Zoltán
2022. jan. 19. 07:43

“A V4 nem szolgálhatja egyetlen ország érdekeit” – mondta az Orbán Viktor elűzésére felszólító cseh házelnök. Kollár egyetértett vele sajnos a fától nem látják az erdőt..., nem egy ország, hanem régió, nem régió, hanem kontinens, nem védekezni, hanem megelőzni, nem tüzet oltani, hanem a szikrát elfújni, és ami a legfontosabb nem érdekek, hanem emberek

    Petike
    2022. jan. 19. 17:45

    tudod Orbanisztánnal ellentétben Csehország és Szlovákia az europai útra léptek és nem a keleti diktatúrák irányába viszont áprílis 3án itt a lehetoség hogy Orbanisztánbol újra Mafyarország legyen

B, Gy.
2022. jan. 19. 14:05

Szlovakok a csehek szarnya ala bujnak a magyarok elol.

Borbély József
2022. jan. 19. 20:37

Petike-te kis kommunista köcsög,áruld már el,milyen is az európai út! Áprílis 3-án újabb 2/3 lesz hülyegyerek!

Ildikó
2022. jan. 19. 20:46

ìgy van, Borbèly József.Petike meg gyakorolja a helyesìràst,majd ha ìrni megtanult,politizàlhat is.Kollàr meg kurvàzzon inkàbb,ahhoz èrt.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket