Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

A cseh Közvélyemény-kutató Intézet friss felmérése szerint a csehek Zuzana Čaputová szlovák államfőben bíznak leginkább a külföldi politikusok közül. Čaputovát a válaszadók 64 százaléka jelölte megbízhatónak.

 

A szlovák államfőt Emmanuel Macron francia elnök követi (41 százalékkal). Angela Merkel volt német kancellár a harmadik és Boris Johnson brit miniszterelnök a negyedik. Ugyanakkor Merkellel szemben 54 százaléknyian vannak a bizalmatlanok – Johnsonnal szemben ez csak 36 százalék.

 

Ötödik helyen végzett Miloš Zeman cseh államfő, a hatodik Joe Biden amerikai elnöke, akit a válaszadók 29 százaléka tartja megbízhatóank. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a csehek 28 százaléka táplál bizalmat, ezzel a hetedik helyet kapta meg a listán. Megjegyezzük, Joe Bidennel szemben szemben 42 százalékuk bizalmatlan, Orbán Viktorral szemben 37 százalék  (ez a legutóbbi, 2019 novemberi felméréshez képest 9 százalékpontos romlást jelent).

 

 hirdetes_810x300  

15 százaléknyian bíznak Igor Matovič volt szlovák kormányfő, jelenlegi pénzügyminiszterben is, megjegyezzük, hogy Eduard Heger jelenlegi kormányfő csak 5 százalékot kapott.

 

Az már egy másik kérdés, hogy Hegert a megkérdezettek 68 százaléka nem ismeri, Matovičnál ez az arány csak 32 százalék.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben bizalmatlanok a legtöbben, a megkérdezettek 70 százaléka a „nem bízom” választ karikázta be. A második legkevésbé megbízhatónak tartott külföldi politikus Kim-Dzsongun északkoreai vezető (67 százalék), a harmadik pedig Donald Trump volt amerikai elnök (65 százalék).

 

Angela Merkel (Miloš Zeman után) az ötödik legtöbb „nem bízom” választ gyűjtötte be, ezzel még Recep Tayyip Erdogan török elnököt is megelőzte.

 

Jellemző, hogy a legalcsonyabb megbízhatatlansági aránnyal rendelkezők egyúttal a legkevésbé ismert politikusok (Naftali Bennett izraeli kormányfő, Frank-Walter Steinemeier német államfő, Eduard Heger szlovák kormány, Alexander Schallenberg osztrák exkormányfő, Jens Stoltenbert NATO-főtitkár, Antonio Guterres  ENSZ-főtitikár – sorrendben a legkevésbé ismerttel kezdtük).

 

Az utolsó, 2019 novemberében készített hasonló felméréshez képest a leginkább Čaputová jött fel, több mint 48 százalékponttal növelve a rá adott „bízom benne” válaszok arányát. Ez messze a legjobb eredmény, Macron mérlege is pozitív, de ő csak 8 százalékpontot tudott javítani, az időközben már civilbe vonuló Sebastian Kurz pedig 2 százalékpontot. Mindenki más veszített, a legtöbbet Kim Dzsongun, Valgyimir Putyin és Donald Trump.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.