Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Egy hónap múlva véget ér a 90 napra bevezetett rendkívüli állapot Szlovákiában. Már amennyiben a kormány nem dönt úgy, hogy meghosszabbítja azt. Jelenleg azonban úgy fest, hogy erre nem lesz politikai akarat – Omikron ide, vagy oda.

 

A Za ľudí és az SaS is elutasítja a hosszabbítás lehetőségét. Veronika Remišová, a Za ĺudí elnöke azzal érvel, hogy „nem élhetünk a korlátozások állandó ciklusában”. Az SaS pedig azon a véleményen van, hogy jelenleg nem hosszabbítaná meg a rendkívüli állapotot, de meg kell várni, milyen lesz a helyzet egy hónap múlva.

 

„A Za ľudí már nem támogatja a szükségállapot meghosszabbítását. A koronavírus nyilván hosszú ideig velünk marad, és mi nem élhetünk állandóan ismétlődő gazdasági korlátozások, szükségállapotok és kulturális, művelődési ciklusában”

 

fogalmazott Remišová. Hozzátette, hogy az embereknek élniük kellene a tudomány kínálta lehetőségekkel, amelyek elkerülhetővé teszik a súlyos lefolyású koronavírus-fertőzést.

 hirdetes_300x300  

 

„Ezért mi az iskolák, a kulturális és sportrendezvények és a vállalkozói egységek normális működése mellett foglalunk állást. A megbetegedések nem az egyetlen okozói a pandémiának. Ugyanilyen súlyos következményekkel járnak az egymást érő lockdownok, a személyes kapcsolattartást, kulturális és művészeti életet, és az istentiszteleket ellehetetlenítő korlátozások”

 

mondta Remišová.

 

Obiadullag Mir, a Za ľudí egészségügyi szakpolitikusa szerint a szükségállapot meghosszabbítása kapcsán azt kell figyelembe venni, hogyan emelkednek majd a súlyos és a halállal végződő esetszámok a teljesen beoltottak körében.

 

Az SaS állítása szerint mindig hajlandó „ésszerű intézkedéseket” támogatni.

 

„A jelenlegi helyzetben a rendkívüli állapot meghosszabbítását nem támogatnánk. Meglátjuk viszont, merre változik a helyzet egy hónap múlva”

 

fogalmazott Ondrej Šprlák, a liberálisok szóvivője.

 

A Sme rodina szerint relatíve messze van még szükségállapot lejáratának dátuma, addig még a koalíciós tanácson is tárgyalni fognak róla, a járványhelyzet pedig gyökeresen meg is változhat.

 

A szükségállapotot a jelenlegi szabályozás szerint legfeljebb 90 napra lehet bevezetni, ám meg lehet hosszabbítani 40 nappal. A meghosszabbítást azonban a parlamentnek utólag (20 napon belül) jóvá kell hagynia. Hosszabbítani többször is lehet.

 

A szükségállapot teszi lehetővé a lakosság mozgásának és a gyülekezési jogok korlátozását, valamint az egészségügyi erőforrások állami rendelkezés szerint átcsoportosítását (a magánszektort is beleérve).

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!