Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő javaslata, miszerint a nemzetiségi pártokra három százalékos parlamenti küszöb vonatkozzon, a Za ľudí szerint „megvalósíthatatlan”. A párt szerint a kvórum csökkentése a nemzetiségi p8rtok  csak a nemzetiségi pártok számára diszkriminatív lenne.

 

Az SaS álláspontja szerint a parlamenti küszöb módosításáról egyelőre nem esett szó a koalícióban. Az SaS Gyimesi azon javaslatával sem ért egyet, hogy a jelenlegi egyről 12-re növeljék a választási körzetek számát.

 

Gyimesi a 2021-es népszámlálás eredményéről: Megnyertük az identitásért vívott csatát

 

 hirdetes_400x285  

„Nem ismerjük a konkrét törvényjavaslatot, de teljesíthetetlennek feltételezzük. Mi alapján ítélnék meg, hogy egy párt nemzetiségi vagy sem? A Za ľudí tagjai között is vannak nemzeti kisebbséghez tartozók, magyarok vagy ruszinok, és nagyra értékeljük, hogy bekapcsolódnak a közéletbe és a politikába A parlamenti küszöb csökkentése csak a nemzetiségi pártok számára diszkriminatív, és nem lenne jó ilyen módon, nemzetiségi alapon megosztani a társadalmat. Fontos és igazságos és egyenlő lehetőséget biztosítsunk Szlovákia minden polgára számára”

 

közölte a legkisebb kormánypárt sajtótosztálya.

 

Az SaS azt állítja, hogy folynak egyeztetések a koalíción belül, de a parlamenti küszöb csökkentéséről eddig nem esett szó.

 

„Így mi a saját álláspontunkat akkor hozzuk nyilvánosságra, amikor ez a javaslat felmerül [a koalíción belül]”

 

közölte Ondre Šprlák a liberálisok szóvivője.

 

Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy választási körzetek növelését hibának tartja, de hajlandó tárgyalni a preferenciaszavazatok súlyelosztásának megváltoztatásáról és a regionális képviselők legitimitásának növeléséről, illetve más választási rendszert érintő módosításokról.

 

„Ide tartozhat többek között más választásokkal történő összekötés (az elnökválasztási és EP-választásokkal), vagy a külföldiek szavazásának egyszerűsítése, valamint az úgynevezett korai szavazás lehetőségének bevezetése”

 

mondta Martin Klus, az SaS külügyi államtitkára.

 

Megjegyezzük, Klus javaslatai mind kizárólag az SaS és a liberális erőtér javát szolgálják. Az SaS szavazóbázisa a városi, főleg fővárosi liberális rétegekből áll, ha országos helyett kisebb nagyságú körzetek alakulnának, nem, vagy csak nagyon nehezen tudnának annyi parlamenti helyet szerezni, mint a mostani rendszerben.

 

Hasonló szándék húzódik meg az államfőválasztás, az EP-választás, valamint a parlamenti választás összevonása hátterében is. Az első kettő összevonását Sulíkék már jóval korábban felvetették, a részvétel növelésére hivatkozva. Ugyanakkor ez azt is jelentené, hogy az európai (mainstream) témák napirenden tartása egy EP-kampánykor az elnökválasztással párhuzamosan épp egy liberális jelölt esélyeit növelné, ami kétségkívül az SaS-szel kvázi szövetséges Zuzana Čaputová számára lenne előnyös.

 

Ugyanez lenne a helyzet, ha az erős európai témák (és mainstream propaganda) árnyékában tartanák a parlamenti választásokat. A korábbiaknál sokkal több dimenzió kerülne bele a kampányba, jórészt olyanok, amelyek a liberálisok számára előnyösek. Az SaS-nek például nyilván egyszerűbb LMBTQ-jogokról értekezni, mint viselni a közvélemény rosszallását a családtámogatási rendszer bevezetésének akadályozása miatt.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.