Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Az amerikai-szlovák védelmi megállapodás (DCA) nem veszélyezteti Szlovákia szuverenitását, és nem következik belőle az, hogy amerikai támaszpontok létesülnek az ország területén – jelentette ki Juraj Krúpa (OĽANO) parlamenti képviselő, a parlament védelmi-biztonsági bizottságának elnöke, a közmédia 5 perc múlva 12 című politikai műsorában.

 

Krúpa úgy véli, hogy a DCA-szerződés kormány által már elfogadott verzióját a parlament elfogadja majd februári ülésén.

 

Vitapartnere, a Pellegrini-féle HLAS képviselője, Matúš Šutaj Eštok ellenben fenntartásokat fogalmazott meg a szerződés kapcsán, szerinte alkotmányellenes lehet a szövegezése.

 

 hirdetes_810x300  

„Minden frakcióban találni valakit, akinek gondja van a szerződéssel, és ezért nem szavazza azt meg”

 

jelentette ki Krúpa, hozzátéve, hogy ennek ellenére úgy véli, a javaslat át fog menni a törvényhozáson.

 

A HLAS várhatóan nem fogja támogatni a DCA-szerződést, annak ellenére, hogy a Pellegrini-kormány és a III. Fico-kormány idején még támogatták az ötletet. Šutaj Eštok szerint garanciára van szükség, hogy a szerződés nem fogja fenyegetni az ország szuverenitását, például bele kell foglalni, hogy a DCA alapján nem fogják megsérteni az ország területi integritását.

 

Krúpa szerint Zuzana Čaputová interpretációs (magyarázó, értelmező) záradéka azt a célt szolgálja, hogy eloszlassa a felmerült kétségeket.

 

„A záradék leszögezi, hogy nem fenyeget támaszpont létesítése és nincs veszélyben a szuverenitás sem”

 

fogalmazott. Kiemelte, hogy a záradék ellenére a nyilvánosságnak meg lesz a saját véleménye az ügyről. Hangsúlyozta, hogy más országok is írtak alá az amerikaiakkal DCA szerződéseket, Szlovákia volt a térségben az egyetlen, amely még ezt nem tette meg.

 

Šutaj Eštok szerint az elnök záradéka semmit sem old meg, az államfő ezzel csak megerősíti a kétségeket és a spekulációkat.

 

„Ha a szerződés egyértelmű lenne, semmilyen interpretációs záradékra nem lenne szükség”

 

jelentette ki. Úgy vélte, számos ponton ütközik a szerződés az Alkotmánnyal, és felhívta a figyelmet, hogy az államfő a kifogások ellenére nem utalta tovább felülvizsgálatra a szerződést az Alkotmánybíróságra. Azt állította, hogy a záradék a szerződő felekre nézve semmilyen kötelezettséget nem jelent.

 

Teraz.sk, körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!