Hirdetés (X)

politika

Népszámlálás 2021 – Gyimesi: Értékorientált nemzetpolitikával megállítható a magyarok fogyása. Bugár: Megállítani nem, lelassítani lehet

Új Magyarország-ellenes narratíva jelent meg a most-hidasok nyilatkozataiban a népszámlálás apropóján

Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský,  SITA/Kancelária Národnej rady SR, SITA/Ľudovít Vaniher, 

 

A Postoj konzervatív szlovák lap kérdezett több volt és jelenlegi közszereplőt a magyarok fogyásának okairól. Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő szerint a magyar közösségnek még vannak tartalékai a negatív trend megfordításához. Bugár Béla, a Most-Híd korábbi elnöke, aki elvileg politikai nyugdíjban van, azonban úgy véli, hogy a trendet legfeljebb lelassítani lehet, megállítani nem. A sorok között érdemes kiemelni, hogy új narratíva jelent meg a most-hidas és magyar liberális retorikában.

 

Bugár Béla a Postojnak adott válaszában megemlítette a fiatalok Magyarországra elköltözését, a magyar agyelszívást. Legutóbb január 20-án hallhattunk hasonlót Sólymos Lászlótól, a Szövetség-Aliancia OT-elnökétől, a Most-Híd korábbi elnökétől. A Most-Híd tíz évvel ezelőtt az agyelszívás kérdésével egyáltalán nem foglalkozott, akkor egyetlen okként jelölték meg a szülők iskolaválasztását.

 

Most hirtelen két most-hidas is a magyarországi irányú agyelszívásról, elvándorlásról gyárt elméleteket, annak ellenére, hogy a migrációs adatok szerint Magyarországot Csehország, Ausztria, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is messze megelőzi a célországok listáján. Persze, jó liberálisnak nem szabad a nyugati partnerek agyelszívó hatását negatívumként felróni…

 

A Postoj a következő két kérdést tette fel a négy válaszadónak:

 

 1. A népszámlálás adatai szerint ismét csökkent a magyar nemzetiségű lakosság aránya. Ön szerint mi az oka ennek a visszaesésnek?
 2. Megállítható-e a magyarok arányának hosszútávú csökkenése, vagy ez már visszafordíthatatlan folyamat?

 

Gyimesi: Van belső erő a magyarságban

 

“A 2021-es a népszámlálásban a magyar közösség életképesnek bizonyult, mert számában még mindig a legnagyobb nemzeti közösséget alkotja, annak ellenére, hogy az egykori Most-Híd párt működése során évtizedes politikai leépülésnek volt kitéve.”

 

fogalmazott Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő az első kérdésre válaszolva. Kiemelte, hogy a felvidéki magyar közösségnek a magyar kormány támogatása és nemzetpolitikája nyújtott segítséget ez idő alatt.

 

Az önkéntes asszimilációnál az elöregedés hatását, a nemzeti közösségek szempontjából homogénnek számító területekről munkavállalási céllal történő elvándorlást, a betelepülést, a vegyes házasságok számának növekedését, valamint az értékorientáció megváltozását jelölte meg okként.

 

A második kérdésre adott válaszában kijelentette, hogy a rossz népszámlálási adatok ellenére “van még belső erő a magyarságban”, amely ezt a negatív tendenciát nem csak megállíthatja, de meg is fordíthatja.

 

“Ez azonban csak polgár és értékorientált nemzetpolitikával sikerülhet. A szlovák államnak ugyanakkor meg kell értenie, hogy a nemzeti közösségek nem terhet jelentenek, hanem gazdagítják az országot”

 

fogalmazott.

 

Bugár: Ezt megállítani már nem lehet. Egyébként is: Magyarország

 

Bugár Béla, a Most-Híd korábbi elnöke szerint szerint a magyarok fogyásának több oka is van, többek között a vegyesházasságok, vagy a szülők azon döntése, hogy szlovák iskolába íratják gyermekeiket.

 

“Ezek a gyerekek még beszélnek majd magyarul, de a gyermekeik nem.”

 

mondta. Az okok között jelölte meg azt is, hogy akik külföldön tanultak, főleg Magyarországon, azok ott válnak pályakezdővé és ott is telepednek le.

 

Bugár szerint a szlovákiai magyarok fogyását csak lelassítani lehet, megállítani nem, és úgy véli, hogy a fiatal generációk között van egy széles réteg, akinek a nemzeti közösséghez való tartozás nem jelent semmit.

 

Grendel: A színvonalas oktatás az alfa és omega

 

Grendel Gábor (OĽANO) helyettes házelnök szerint, ha a magyar második nemzetiségként is megjelölő személyeket is a magyar közösséghez soroljuk, akkor a népszámlálás eredménye vonzóbbnak tűnik. Ugyanakkor leszögezte, hogy a magyarok számának alakulásában az oktatás és a jól működő állam a legfontosabb tényező.

 

“A Smer 12 éves kormányzása alatt mindkettőt elhanyagolta. A színvonalas iskolák a magyar fiatalokat is arra ösztönözné, hogy Szlovákiában maradjanak. A legnélkülözhetetlenebb feltételek között van azonban az is, hogy garanciát kapjanak, nem a protekció, hanem a tudásuk és tehetségük alapján érvényesülhetnek az iskola elvégzése után.”

 

mondta.

 

Petőcz: A magyar kisebbség a hagyományok és a modernitás között billeg

 

Petőcz Kálmán politikológus és diplomata a magyarok fogyásának okai között a negatív migrációs szaldót, az asszimilációt, a vegyes házasságok gyakoriságát jelölte meg.

 

“A kérdés inkább úgy hangozhatna, hogy mi állhat a fenti három ok mögött. És itt a nézőpontok már eltérnek egymástól. Az okok belső és külsők. A belső okok között van az állam elégtelen garanciavállalás – a törvényi és intézményi keretek formális megerősítésük ellenére még mindig nem túl barátságosak Szlovákiában egyetlen kisebbség számára sem.”

 

fogalmazott.

 

“Másrészről, a magyar kisebbség maga is a hagyományok és a modernitás között billeg, és az elmúlt harminc évben nem sikerült megfelelő egynesúlyt találnia köztük, nincs kidolgozott túlélési stratégiája, belső viták és álproblémák kötik gúzsba”

 

mondta, majd hozzátette, hogy szerinte a magyar kormány nemzetpolitikája hosszútávon szintén visszaüthet, bár azt egyáltalán nem fejtette ki, hogy pontosan mit ért ezalatt.

 

Postoj.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Petike
2022. jan. 26. 00:49

nem csipem Bugárt sem Gyimesit viszont mindkettojuknek igaza van a maguk szemszogébol az asszimilácio egyik okát Gyimesi a vegyes házasságokban látja hát neki mit gondoltok milyen élettársa van egy csinos szlovák csaj mégpedig Magdaléna Sebestová egykori MISS Slovákia tehát Gyimesirol ennyit.Viszont Bugár sem tett meg 30 év alatt túl sokat azért hogy csokkenjen az asszimilácio 1991 és 2011 kozott 110 000el csokkentunk le sajnos most is lett egz kb. 34 000es csokkenés 10 év alatt.n az elvándorlásban is látom a problémát mert pl.amikor Angliában dolgoztam éltem egy kis kb.10 000 lakosú városkában és csak ott voltunk 30an szlovákiai felvidéki magyarok.Akkor hányan lehettek a nagyobb városokban pl.

  Márta
  2022. jan. 26. 10:23

  Én sem csípem BB-t,de igazat kell adnom neki. Magyarországról senki nem jön vissza. Petike hozzászólásához: külföldről már sokan hazajöttek, családostól, és saját exisztenciát teremtettek. Ez biztató! Trendek Gábornak csak a neve magyar. Nem érdekel. Tőle nem várhatunk semmit. Apukája árnyékába sem léphet! Gyimesi egy szót sem érdemel!!!

   Petike
   2022. jan. 27. 15:33

   Gyimesi apukája pedig tudjuk ki volt 1989 elott és 1998 után is mikor szétverte az alakuloban levo MKPt.Most Matovič utasítására ugyanezt teszi fiacskája szétverni a Szovetséget mert nem zárta ki a párt a Pellegini pártjával a koaliciot.

Édes Erdély
2022. jan. 26. 10:29

Bugár elvtárs ismét hozta a libsi-komcsi formáját!

  Petike
  2022. jan. 27. 15:35

  amilyen volt Bugár olyan volt de se komcsi se libsi nem volt hisz sokáig a konzervatív MKDM elnoke volt.

Márta
2022. jan. 26. 10:45

Elnézést, Grendel Gábor... Petőcz Kálmán íráshoz: a szlovákiai magyarság nem billeg, keresi a helyét a társadalomban, és meg is fogja találni... Ha nem akar külföldre menni, szándékosan mellőzöm az idegen kifejezést... Sokan hazatelepültek, ... Egyet értek: nincs túlélési stratégia,... Arra kell koncentrálni, hogy emberként elfogadjanak, ezzel nincs semmi gond. Meg kell tanulni megfelelő szinten az államnyelvet, ez nem iskola, hanem elfogadás és akarat kérdése! A vegyes házasságokat szidni ezért óriási tévedés!!!

B, Gy.
2022. jan. 26. 14:11

Ilyen pesszimista BB es tarsai akik mar leirtak a magyarsagot igy kepviseltek minket nemcsoda, hogy ide jutottunk. Olyan vezetokre van szukseg akik optimistak vannak elkepzeleseik es harcolnak az erdekeinkert.Gyimesi jol latja.

  Petike
  2022. jan. 27. 15:37

  látni lehet jol látja de konkrétan mit tett meg eddig mert én semmirol nem tudok a sok szép beszéden kívul engem az eredmény érdekel és nem a duma

Petike
2022. jan. 27. 15:41

mondjuk az igaz hogy sokan járnak a budapesti,gyori a debreceni és a tobbi egyetemekre a szlovákiai felvidéki magyarság korébol és sajnos már sokan nem akarnak visszatérni szulofoldjukre és ott is maradnak.Ez is egy jelentos oka a fogyásnak.

Taksony
2022. jan. 28. 14:41

Nyelveben el a nemzet ha szlovaknyelv atveszi a magyarnyelv helyet elveszunk egy szalig. Ezert kell a magyarnyelv szelesebb koru hasznalatara torekedni Szlovakiaban igy a Magyaroszagon tanulo diakok is megelhetest talalnanak Felvideken.

  Petike
  2022. jan. 28. 21:28

  tudod itt sajnos az a probléma hogy ott ahol élhetnénk a lehetoségekkel és használhatnánk a magyar nyelvet ott sem használjuk sokan mi magyarok.Nem hinném hogy a magyarországi egyetemek elvégzése után nem talalnának munkát a diákok ha visszaténének mert még Dunaszerdahelyen,Komáromban,Ujvárban,Rimaszombatban mindig van lehetoség a magyar nyelv használatára a munkában.A probléma az hogy az egeszségugyben dolgozok bére úgy Magyarországon mint Csehországban joval magasabb mint Szlovákiában.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket