Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský,  SITA/Kancelária Národnej rady SR, SITA/Ľudovít Vaniher, 

 

A Postoj konzervatív szlovák lap kérdezett több volt és jelenlegi közszereplőt a magyarok fogyásának okairól. Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő szerint a magyar közösségnek még vannak tartalékai a negatív trend megfordításához. Bugár Béla, a Most-Híd korábbi elnöke, aki elvileg politikai nyugdíjban van, azonban úgy véli, hogy a trendet legfeljebb lelassítani lehet, megállítani nem. A sorok között érdemes kiemelni, hogy új narratíva jelent meg a most-hidas és magyar liberális retorikában.

 

Bugár Béla a Postojnak adott válaszában megemlítette a fiatalok Magyarországra elköltözését, a magyar agyelszívást. Legutóbb január 20-án hallhattunk hasonlót Sólymos Lászlótól, a Szövetség-Aliancia OT-elnökétől, a Most-Híd korábbi elnökétől. A Most-Híd tíz évvel ezelőtt az agyelszívás kérdésével egyáltalán nem foglalkozott, akkor egyetlen okként jelölték meg a szülők iskolaválasztását.

 

Most hirtelen két most-hidas is a magyarországi irányú agyelszívásról, elvándorlásról gyárt elméleteket, annak ellenére, hogy a migrációs adatok szerint Magyarországot Csehország, Ausztria, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is messze megelőzi a célországok listáján. Persze, jó liberálisnak nem szabad a nyugati partnerek agyelszívó hatását negatívumként felróni…

 

 hirdetes_300x300  

A Postoj a következő két kérdést tette fel a négy válaszadónak:

 

  1. A népszámlálás adatai szerint ismét csökkent a magyar nemzetiségű lakosság aránya. Ön szerint mi az oka ennek a visszaesésnek?
  2. Megállítható-e a magyarok arányának hosszútávú csökkenése, vagy ez már visszafordíthatatlan folyamat?

 

Gyimesi: Van belső erő a magyarságban

 

„A 2021-es a népszámlálásban a magyar közösség életképesnek bizonyult, mert számában még mindig a legnagyobb nemzeti közösséget alkotja, annak ellenére, hogy az egykori Most-Híd párt működése során évtizedes politikai leépülésnek volt kitéve.”

 

fogalmazott Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő az első kérdésre válaszolva. Kiemelte, hogy a felvidéki magyar közösségnek a magyar kormány támogatása és nemzetpolitikája nyújtott segítséget ez idő alatt.

 

Az önkéntes asszimilációnál az elöregedés hatását, a nemzeti közösségek szempontjából homogénnek számító területekről munkavállalási céllal történő elvándorlást, a betelepülést, a vegyes házasságok számának növekedését, valamint az értékorientáció megváltozását jelölte meg okként.

 

A második kérdésre adott válaszában kijelentette, hogy a rossz népszámlálási adatok ellenére „van még belső erő a magyarságban”, amely ezt a negatív tendenciát nem csak megállíthatja, de meg is fordíthatja.

 

„Ez azonban csak polgár és értékorientált nemzetpolitikával sikerülhet. A szlovák államnak ugyanakkor meg kell értenie, hogy a nemzeti közösségek nem terhet jelentenek, hanem gazdagítják az országot”

 

fogalmazott.

 

Bugár: Ezt megállítani már nem lehet. Egyébként is: Magyarország

 

Bugár Béla, a Most-Híd korábbi elnöke szerint szerint a magyarok fogyásának több oka is van, többek között a vegyesházasságok, vagy a szülők azon döntése, hogy szlovák iskolába íratják gyermekeiket.

 

„Ezek a gyerekek még beszélnek majd magyarul, de a gyermekeik nem.”

 

mondta. Az okok között jelölte meg azt is, hogy akik külföldön tanultak, főleg Magyarországon, azok ott válnak pályakezdővé és ott is telepednek le.

 

Bugár szerint a szlovákiai magyarok fogyását csak lelassítani lehet, megállítani nem, és úgy véli, hogy a fiatal generációk között van egy széles réteg, akinek a nemzeti közösséghez való tartozás nem jelent semmit.

 

Grendel: A színvonalas oktatás az alfa és omega

 

Grendel Gábor (OĽANO) helyettes házelnök szerint, ha a magyar második nemzetiségként is megjelölő személyeket is a magyar közösséghez soroljuk, akkor a népszámlálás eredménye vonzóbbnak tűnik. Ugyanakkor leszögezte, hogy a magyarok számának alakulásában az oktatás és a jól működő állam a legfontosabb tényező.

 

„A Smer 12 éves kormányzása alatt mindkettőt elhanyagolta. A színvonalas iskolák a magyar fiatalokat is arra ösztönözné, hogy Szlovákiában maradjanak. A legnélkülözhetetlenebb feltételek között van azonban az is, hogy garanciát kapjanak, nem a protekció, hanem a tudásuk és tehetségük alapján érvényesülhetnek az iskola elvégzése után.”

 

mondta.

 

Petőcz: A magyar kisebbség a hagyományok és a modernitás között billeg

 

Petőcz Kálmán politikológus és diplomata a magyarok fogyásának okai között a negatív migrációs szaldót, az asszimilációt, a vegyes házasságok gyakoriságát jelölte meg.

 

„A kérdés inkább úgy hangozhatna, hogy mi állhat a fenti három ok mögött. És itt a nézőpontok már eltérnek egymástól. Az okok belső és külsők. A belső okok között van az állam elégtelen garanciavállalás – a törvényi és intézményi keretek formális megerősítésük ellenére még mindig nem túl barátságosak Szlovákiában egyetlen kisebbség számára sem.”

 

fogalmazott.

 

„Másrészről, a magyar kisebbség maga is a hagyományok és a modernitás között billeg, és az elmúlt harminc évben nem sikerült megfelelő egynesúlyt találnia köztük, nincs kidolgozott túlélési stratégiája, belső viták és álproblémák kötik gúzsba”

 

mondta, majd hozzátette, hogy szerinte a magyar kormány nemzetpolitikája hosszútávon szintén visszaüthet, bár azt egyáltalán nem fejtette ki, hogy pontosan mit ért ezalatt.

 

Postoj.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.