Nyitókép forrása: Szlovák Kormányhivatal

 

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő eleget téve az Orvosok Szakszervezeti Szövetsége követelésének csütörtökön találkozott annak képviselőivel, köztül Peter Visolajskýval, a szövetség elnökévvel. Csakhogy a találkozót a szakszervezetek még tavaly augusztusban kérték. A találkozó azonban áttörés nélkül ért véget, a felek abban állapodtak meg, hogy két hét múlva újra tárgyalóasztalhoz ülnek. Az orvosok türelme azonban fogy.

 

„Ilyen találkozót már sokat megéltünk. A politikusoknál nem az ígéretek, hanem a konkrét tettek számítanak. A kórházi orvosok, akiket képviselünk, két éve várnak konkrét lépésekre”

 

nyilatkozta Visolajský, aki a Kormányhivatalba egy hétpontos követeléslistával érkezett. A listát az ország 5000 kórházi orvosából 3000 támogatja.

 

A jelenlegi kormánypártok már a 2020-as választások előtt is az egészségügy rendbetételét ígérték. Nem véletlenül, a Smer 12 éves kormányzása alatt a kórházak eladósodottsága több mint félmilliárd euróra hízott, az ellátórendszer színvonala csökkent, az egészségügyben áramló pénzen pedig az oligarchák érdekeltségibe tartozó vállalatok nyerészkedtek.

 hirdetes_810x300  

 

Sokan emlékezhetnek még Igor Matovič nagy visszhangot kiváltó ciprusi videós bejelentkezésére, ahol bemutatta, hogy egy ciprusi címre bejelentkező postafiókcég négyszázmillióval rövidítette meg az egészségügyet.

 

Visolajský szerint az egészségügyi biztosítók működése jelenti az egyik legnagyobb problémát az ágazatban.

 

„Ígéretekből volt már elég az elmúlt húsz évben. Ennek a kormánynak volt két éve, változást azonban sem a polgárok, sem az egészségügyi alkalmazottak nem láttak. „

 

fogalmazott Visolajský.

 

A pénzáramlás iránya az egyik központi probléma

 

A tárgyalások központi eleme az úgynevezett DRG klasszifikációs rendszer, amely meghatározza, az egyes orvosi ellátásáért mennyi pénz jár a kórházaknak. Visolajský és a szakszervezetek szerint a rendszer rossz felállítása miatt a kórházak folyamatosan adósságspirálba kerülnek. A kórház több ezer eurót költhet el egy beteg ellátásáért, de az egészségbiztosítóktól csak százeurókat kapnak.

 

A dolog egyébként már korábban is nagy port kavart. A választások előtt Andrea Kalavská, a Smer akkori egészségügyi minisztere arra hivatkozva akarta átvinni a parlamenten a kórházak sztratifikációját, hogy a magánkórházak csak a jövedelmező ellátásokat hajlandók elvégezni, a kevésbé megtérülő, vagy veszteséges ellátásokat pedig az állami kórházakra hárítják.

 

A sztratifikáció végül a választások közelsége miatt nem ment át, kórházreform néven azonban ez a kormány nemrég fogadott el egy csomagot, amelynek részletei azonban nem tisztázottak. Mivel azonban a szakszervezeti szövetségnek tárgyalnia kell a DRG rendszerről, gyanítható, hogy az ellátások átfizetésének egyensúlytalanságait a reform sem kezelte.

 

Az Orvosok Szakszervezeti Szövetségének hét követelése: 

 

  1. Az egészségügyi biztosítók úgy fizessék át a kórházaknak az ellátásért járó fizetségeket, hogy azok teljes mértékben kifedjék az adekvát mértékű ellátás költségét.
  2. Növeljék meg az orvosok, nővérek és szülészi asszisztensek számát, hogy minőséges orvosi ellátásban részesülhessenek a betegek, foglalják törvénybe az egészségügyi alkalmazottak számait, és terhelje büntetőjogi felelősségrevonás a be nem tartásukat.
  3. Szüntessék meg a megalázó és diszkriminatív nem pénzbeli teljesítmény alapú juttatás intézményét.
  4. Biztosítsák be az orvosi karok kapacitását úgy, hogy több, minőségi ellátást nyújtani tudó szlovákiai orvost produkáljanak.
  5. Meg kell reformálni a fiatal orvosok nevelését. Át kell értékelni az oktatás hosszát és felkészülés helyét, az oktatási intézmények rugalmasságát és elhivatottságát.
  6. Ne szüntessenek meg a kórházi osztályokat addig, míg nem sikerült kellőképp megnövelni a egészségügyi alkalmazottak állományát a kórházakban és azokon az osztályokon, amelyeknek át kell venni a megszüntetett osztályok feladatait.
  7. Követeljük az egészségügyi alkalmazottak fizetésének emelését, növelve Szlovákia versenyképességét a környező országokkal szemben.

 

Körkép.sk, Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.