Nyitókép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

„Ezek a kijelentések Szlovákia és Magyarország kapcsolatát illetően túl mennek a normalitás és a tisztesség minden határán” – jelentette ki Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő hétfő délutáni sajtótájékoztatóján, amelyet a szlovák sajtóban megjelent, magyar- és Magyarország-ellenes írásokkal kapcsolatban hívott össze.

 

Gyimesi elmondta, hogy a sokat vitatott amerikai-szlovák védelmi megállapodás (DCA-szerződés) egy másik problémát is felszínre hozott a szlovákokban,

 

„ami nem más, mint a hihetetlen félelem tőlünk, magyaroktól”

 

Elmondta, az egész a SME napilap „Képzeljék el, hogy Magyarország megtámadja Szlovákiát” című cikkével kezdődött, amelyet Samuel Marec kommentátor írt.

 hirdetes_400x285  

 

Az ominózus cikk azonban újabbakat hívott életre. Gyimesi elmondta, hogy az Aktuality.sk-n az egyik videóban arról volt szó, hogy az Amerikával közös védelmi megállapodás milyen remek dolog, mert mi lenne, ha a magyarok megpróbálnák leválasztani Szlovákiáról Rimaszombatot, mert ilyen esetben majd az amerikaiak és a többi NATO tagállam megvédene minket.

 

„[A szerkesztő úr] csak épp azt felejtette el, hogy Magyarország is NATO-tagállam, és az EU tagja. És ahogy Ivan Korčok külügyminiszter is elmondta, sosem voltak ilyen jók a szlovák-magyar kapcsolatok.”

 

mondta a képviselő, majd kijelentette, hogy a cikkek szerzői Szlovákia elleni magyar invázióval keltenek félelmet.

 

Gyimesi György. Kép forrása: Körkép.sk

 

Pénteken aztán újabb cikk jelent meg, ezúttal a Postoj konzervatív napilapban. Ez a cikk „Orbán és Putyin határmódosítást akar” alcímmel közölt elég meredek állításokat, szintén véleményírás keretében (magyar fordításban elolvasható itt.).

 

Ján Slota retorikáját átvevő liberális kommentátorok

 

„Ezek a kijelentések a 90-es éveket idézik, ez Ján Slota és utódai retorikája, és ezek a szavak, mondatok és gondolatok a két nemzet közös történetének legsötétebb időszakából valók”

 

mondta Gyimesi, és felhívta a figyelmet, hogy nem a Zem a Vek vagy a Hlavné správy konspirációs portálok hasábjain jelentek meg ezek az írások, hanem a szlovákiai mainstream sajtóban. Ezeket a portálokat durván 2-2,5 millió ember olvassa.

 

„Ezek véleményformáló napilapok, akiknek nagyon oda kellene figyelniük arra, mit írnak le. Ahelyett, hogy teljességgel légbőlkapott és rendkívül ostoba okokból a többségi nemzetet Magyarország ellen uszítják, inkább a jó kapcsolatok fenntartásáért kellene dolgozniuk. Minden magyar nevében elhatárolódom az ilyen kijelentésektől, és felszólítom a SME, az Aktuality.sk és a Postoj főszerkesztőit,  hogy ők is határolódjanak el a kommentátorok szavaitól, és hogy a szlovákiai magyaroktól bocsánatot kérjenek

 

tette hozzá.

 

Ausztriáról is írhatták volna

 

Kiemelte, hogy az ilyen hangulatkeltés rendkívül veszélyes a mostani időszakban. Infláció, járvány, energiaválság van.

 

„Főleg ebben az időszakban rendkívül alantasnak és elfogadhatatlannak tartom, hogy olyan írások jelenjenek meg, amelyek a szlovákokat a magyarok ellen uszítják, amelyek félelmet keltenek a magyarokkal és Magyarországgal szemben. Ezek a cikkek köszönőviszonyban sincsenek a normális újságírói etikával”

 

fogalmazott. Érvként felvetette azt a kérdést is, miért nem Ausztriáról írták ugyanezt az illető kommentátorok, tekintve, hogy a mai Szlovákia területe hosszú ideig volt az Osztrák-magyar Monarchia része.

 

Elmondása szerint a háttérben két ok húzódhat meg. Az egyik, hogy ezek az az újságírók rettegnek a magyaroktól. A másik lehetőség, hogy

 

„hozzájárulnak a liberális és a brüsszeli mainstream Orbán Viktor ellen folytatott harcához, amit úgy is értelmezhetünk, mint beavatkozást a magyar választásokba”

 

emelte ki.

 

Mediális támadás a DCA-szerződés kapcsán

 

A Körkép.sk kérdésére reagálva elmondta, hogy a történtek

 

„szervezett mediális támadásnak tűnnek, máshogy nem nagyon lehet magyarázni azt, hogy egymástól inspirálódjanak a szerzők, de ezt nem tartom valószínűnek.”

 

mondta, hozzátéve, hogy nem érti, miért az amerikai-szlovák védelmi megállapodás kapcsán jelentek meg az uszító írások, mivelhogy a szlovákiai magyarok többsége szerinte egyetért a DCA-szerződéssel.

 

Megkérdeztük, hogy érzése szerint a  politikusok is megpróbálják-e meglovagolni az újságírók által megkezdett hullámot, Gyimesi erre azt felelte, reméli, hogy nem.

 

„Az OĽANO-ban vállaltuk, hogy támogatni fogjuk a nemzeti kisebbségeket, és ez sikerül is. Szeretném hinni, hogy közülünk senki sem csatlakozik ehhez a hullámhoz, mert alantas, ostoba és teljességgel alaptalan”.

 

mondta.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 46 olvasónak tetszik ez a cikk.