Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A világban számos technikai megállapodás születik a  szlovák-amerikai DCA-szerződéshez hasonlóan és a parlament többséggel elfogadja ezeket, miközben nem indulnak ellentüntetések – jelentette ki Jaroslav Naď védelmi miniszter (OĽANO) a parlamenti felszólalásában.

 

Jelezte, hogy az amerikai-szlovák védelmi megállapodás nem csak a koalíciónak, hanem az „egész ország számára biztonságot és védelmet” jelent. Élesen bírálta Maroš Žilinka főügyészt tervezett felszólalása tartalma miatt, amit a plánum előtt akart elmondani – de a parlamenti többség nem adott neki szót.

 

„Žilinka ezzel elrajtolta saját elnökválasztási kampányát, mindannyiunk számára egyértelmű. Már nem független főügyész, úgy döntött, beszáll a nagypolitikába”

 

fogalmazotta a védelmi miniszter, hozzátéve, hogy Žilinka felszólalása számos valótlanságot, félrevezetést tartalmazott volna, amelyek sértették „Szlovákia alapvető államérdekét”.

 hirdetes_400x285  

 

Žilinka a parlamentben nem kapott szót, ezért beszédét Juraj Blanár smeres parlamenti képviselő, a Smer második embere olvasta fel. Žilinka  az amerikai-szlovák DCA szerződést Csehszlovákia 1968-as megszállásához hasonlította.

 

A parlamenti vita délután 13 órától kezdődött, este 19:30 körül Robert Fico, a Smer elnöke (aki a Pellegrini-kormány idején támogatta volna ugyanezt a szerződést, csak az SNS ellenkezett) lépett pulpitusra. Arról beszélt, hogy az amerikai-szlovák védelmi megállapodásnak semmi köze Szlovákia NATO-tagságához, mert ez egy kétoldalú szerződés, „ez a mi önkéntes választásunk”. Szerinte az ilyen szerződéseknek „kiegyensúlyozottaknak kellene lenniük”, ahelyett, hogy „egyoldalúan az amerikaiaknak kedveznek”.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.