Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Maroš Žilinka főügyész visszaélt a szovjet megszálló hadsereg áldozatainak emlékével és csorbította a Főügyészség tisztességét, ezért fegyelmi eljárást kell indítani ellene – jelentette ki Veronika Remišová (Za ľudí) beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán.

 

A közösségi hálón Remišová azt írta, hogy a főügyész a keddi, amerikai-szlovák védelmi megállapodásról szóló, botrányba fulladó parlamenti ülésen belekeverte a Főügyészség hivatalát a politikai csatározásokba.

 

„Kijelenteni, hogy a szovjet hadsereg egykori csehszlovákiai tartózkodásáról szóló szerződés előnyösebb volt, mint a jelenlegi védelmi szerződés, felfoghatatlan, teljesen a történelmi realitásokon kívülre esik, és főleg, sérti az 1968-as invázió áldozatinak emlékét”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy Žilinka szavaitól a Főügyészségnek és az Ügyészek Tanácsának is el kéne határolódnia,  a parlamenti képviselőknek vagy az államfőnek pedig javaslatot kéne tennie a főügyész ellen fegyelmi eljárás megindítására.

 

Žilinka kedden este a parlamenti vita idején terjedelmes állásfoglalást akart előadni a parlament előtt, ám nem szavaztak neki szót a képviselők, így beszédét végül a smeres Juraj Blanár olvasta fel. Žilinka már korábban is ellenezte az amerikaiakkal kötött védelmi megállapodást.

 

Remišová már korábban is fegyelmi eljárást akart indítani a főügyész ellen anuári oroszországi útja miatt, és az orosz főügyésszel folytatott találkozója miatt, aki egyebek mellett szerepel az EU szankciós listáján is.

 

Naď: Žilinka beszállt a nagypolitikába és elindította elnökválasztási kampányát

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.