Nyitókép forrása: facebook/Szövetség

 

Szlovákia gazdasági növekedése elmarad a visegrádi országokétól, a kormány rosszul végzi dolgát, nem reagált érdemben a lakosságot sújtó inflációs nyomásra, az élelmiszerárakat és energiaárakat érintő drágulásra. Nagyjából erről szólt a Szövetség-Aliancia szerdai sajtótájékoztatója, amelyen Forró Krisztián pártelnök, Mózes Szabolcs alelnök és Sólymos László OT-elnök vett részt. A Szövetség-Aliancia megoldási javaslatokat is bemutatott.

 

Forró Krisztián hangsúlyozta, hogy korábban is javasolták már az élelmiszerek és energiahordozók áfájának csökkentését. Most azzal érvel, hogy még indokoltabb lenne ezt megtenni, hiszen a energiaárak esetén a többször áremelkedéssel az áfabefizetés is többszörösére emelkedik, tehát van miből kedvezményt adni az érintetteknek. Forró az energia kapcsán a háromszoros drágulást az áfa harmadára történő csökkentésével kompenzálná.

 

Kiemelte, ha az állam ennek megfelelően nem tesz lépéseket, az azt jelenti, hogy „nyerészkedni akar” az embereken és az önkormányzatokon.

 

 hirdetes_810x300  

„Ezt nem tartjuk igazságosnak, ráadásul gazdasági szempontból is hátrányos”

 

fogalmazott.

 

A pártelnök kiemelte, hogy a jelenlegi inflációs nyomás súlyosan érinti a nyugdíjas korosztályt. Az átlagnyugdíj ugyan idén 511 euróra emelkedett, de az élelmiszerek januárban az egy évvel korábbihoz képest 8,1 százalékkal drágultak, az energia és a lakhatás költségei pedig 12,6 százalékkal emelkedtek. Forró szerint ez havi 30-50 eurós többletkiadást jelent a nyugdíjasoknak.

 

„Ha összeszámoljuk, hogy egy nyugdíjas havonta 100-130 eurót költ a lakhatásra, 90-100 eurót élelmiszerre és 30-50 eurót gyógyszerekre, akkor ott tartunk, hogy 250-300 euró összesen, ha most 50 euróval megemelkednek a kiadásai, akkor 350 eurónál tartunk, miközben sok nyugdíjas nem is kap ekkora életjáradékot”

 

mondta Forró.

 

Azzal folytatta, hogy a második csoport, akinek javaslataikkal segíteni szeretnének a nyugdíjasok után a kis és közepes vállalkozások, a harmadik csoport pedig a leszakadó régiók. A konkrét megoldási felvetéseket Sólymos László (egykori Most-Híd)  OT-elnök vázolta fel.

 

Sólymos szerint az életszínvonal csökken, a kormány pedig nem tesz semmit ennek megakadályozására.

 

Az energianövekedés okozta gazdasági problémák szemléltetésére felhozott több példát is, például egy negyven embert foglalkoztató feledi pékséget, amelynek energiaköltségei most a háromszorosára emelkedtek, miközben egy olyan régióban foglalkoztat embereket, ahol nem könnyű álláshoz jutni.

 

Sólymos hosszasan bírálta a kormányt, különösen a pénzügyminisztert (Igor Matovič) és gazdasági minisztert (Richard Sulík).

 

A Szövetség javaslatai a következők az infláció enyhítésére:

 

  • energiai kompenzációs alap létrehozása két évre a legkiszolgáltatottabbak támogatására. A legkevésbé fejlett régiókban élők közül mindenki, a többi régióban a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a szociális juttatásra szorulók és a diákok részesülnének ebből az alapból támogatásra. Méghozzá úgy, hogy egy tavalyi és az idei villanyszámlát mutatnak be, és a különbözet kerül kifizetésre az alapból. Az ÚRSO számításai alapján egy háztartásnak 150-200 eurót jelent egy háztartásra lebontva (évente – a szerk.).
  • A csomag második pillére, egy 200 százalékos „szuperelvonási adókedvezmény” lenne a kisvállalkozók számára a gáz- és villanyáram költségeikre vonatkozóan. Ez a gyakorlatban azt jelenté, hogy például egy 1500 eurós villanyszámlát 3000 eurós költségként számolhatna el, csökkentve adókötelezettségét. Sólymos szerint ennek az az előnye, hogy az államnak nem kell közvetlen kifizetést végrehajtania, hanem kedvezmény útján támogatja az érintetteket.
  • A leszakadó régiókban működő cégeknek a szuperelvonási kedvezmény mellett különbözeti támogatást is nyújtani kéne. Ez az energiadrágulásból adódó költségnövekedés egy részének (maximum 25 százalékának) átvállalását jelentené az állam részéről.

 

Mózes Szabolcs elmondta, hogy a kormánynak kötelessége – akár a Szövetség-Aliancia javaslataiból, akár máshonnan inspirálódva – valós segítséget nyújtani az alacsony jövedelmű csoportoknak és a kis és közepes vállalkozásoknak egyaránt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!