Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Alaposan kiakadt a barométer a liberálisoknál, miután Mária Kolíková (korábban Za ľudí, most már SaS) igazságügyi miniszter reformjavaslataiból többet nem támogattak a koalíciós képviselők. Nem ment át a megyei bíróságok összevonásáról szóló reform sem.

 

Mivel a szükséges többség a Sme rodina és a Za ľudí ellenszavazatai miatt nem volt meg, ezért Sulík és Kolíková őket tette felelőssé a kudarcért. Paradox módon Sulík azt hangoztatta, hogy a Sme rodina „olyan felesleges a koalícióban”, mint egy „daganat a nyakon”.

 

„Újra nyilvánosan felteszem a kérdést, hogy miért van még a koalícióban a Sme rodina, mert gyakorlatilag teljesen felesleges a jelenléte”

 

mondta Sulík a szavazást követő sajtótájékoztatón. Élesen bírálta Veronika Remišovát, akit kicsinyesnek nevezett, amiért nem támogatta Kolíková beadványát.

 hirdetes_810x300  

 

A mai szavazáson egyetlen javaslat kapott többséget, amely gyakorlatilag megnagyobbítja a bírói körzeteket. Ez vélhetően a bazini, szakolcai, báni és késmárki bíróságok megszűnésével fog járni, és néhány mai bíróságot leminősítenek irodává. A cégjegyzéki nyilvántartást pedig a zsolnai bíróság veszi át.

 

Nem ment át viszont a megyei kerületi bíróságok összevonásáról szóló javaslat, amely három kerületi bíróságot tartana meg (Nagyszombat, mint nyugat-szlovákiai, Zsolna, mint közép-szlovákiai, és Eperjes, mint kelet-szlovákiai kerületi bíróság), a többi ötöt pedig irodává minősítené le.

 

Ez utóbbi ellen nem csak a Sme rodina, hanem a Za ľudí két képviselője és Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő sem szavazott igennel. Nem jutott második olvasatba a pozsonyi és kassai városi bíróság megalakításáról szóló javaslat sem.

 

A reformról a házszabály értelmében fél évig nem lehet újra szavazni, ugyanakkor az igazságügyi reform egyike volt azoknak a „mérföldköveknek”, amelyek teljesítése nélkül nem lehet lehívni az újjáépítési alapból Szlovákiának járó keret első félmilliárdos csomagját.

 

Kolíková a kudarc ellenére nem kíván lemondani posztjáról.

 

Sulík felháborodásával kapcsolatban azt azért érdemes kiemelni, hogy a tavalyi évben gyakorlatilag szüntelenül akadályozta saját kormánya járványintézkedéseit, kormányválságot gerjesztett az orosz vakcina beszerzése miatt, és elgáncsolt több olyan gazdasági intézkedést, ami nem fér bele a liberális gazdaságpolitikai felfogásba – ilyen volt például az OĽANO családtámogatási rendszere is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.