Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Lisa Leutner, File

 

Miloš Zeman cseh államfő szerint Oroszország nem kezd háborúba Ukrajna ellen, és az orosz agresszió lehetőségéről szóló információkat az amerikai titkosszolgálatok „újabb leégésének” nevezte. Zeman erről a Mladá fronta DNES-nek adott interjújában beszélt.

 

Megismételte korábbi álláspontját, hogy Oroszország számára a háború több kárt okozna a szankciók miatt, mint hasznot, ezért Moszkva nem fogja megkockáztatni. Azt azonban enm zárta ki, hogy lokális harcok kirobbanhatnak a szakadár népköztársaság területeinél Donyeck és Luhanszk térségében.

 

Az amerikai tisztviselők az elmúlt napokban többször is figyelmeztettek, hogy bármelyik pillanatban elindulhat egy orosz invázió Ukrajna ellen. Azt a jelentést, amely szerint február 16-án indulhat meg az offenzíva, az USA minden európai partnere megkapta.

 

 hirdetes_810x300  

„Az oroszok nem őrültek meg, hogy olyan hadműveletbe kezdjenek, ami több kárt okoz nekik, mint amennyi hasznot hoz. Ami az amerikai titkosszolgálatokat illeti, ez már a harmadik kínos kudarcuk volt. Az első Irakban volt, amikor nem találták meg a tömegpusztító fegyvereket. A második Afganisztánban, amikor azt állították, hogy a tálibok sosem veszik be Kabult. És harmadszor most…”

 

fogalmazott a cseh államfő, hozzátéve, hogy az afganisztáni események miatt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak is le kéne mondania.

 

Zeman szerint az orosz támadás elmaradása nem annak köszönhető, hogy az amerikaiak bejelentették annak vélt időpontját.

 

„Szerintem, inkább a hírszerzés kudarcának eltussolásáról van szó. Én kaptam egy jelentést, hogy a támadás öt nap múlva indul. Ez a jelentés az amerikai hírszerzéstől származott, és öt nappal ezelőtt érkezett. Nos, most már láthatják, hogy nem történt semmi”

 

fogalmazott.

 

DennikStandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.