Nyitókép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

A parlament kedd délután megszavazta a NATO előretolt, szlovákiai jelenlétéről szóló javaslatot. Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter szerint ez egy „helyes és történelmi lépés” volt a törvényhozás részéről.

 

„Egy ilyen soknemzeti összetételű NATO-egység az egység és a felkészültség jele. Védelmi és elrettentő jellege van, nem támadó. Ezen kívül megerősítjük azokat a képességeinket, amelyeket a védelmi szektor évekig tartó szétlopásával hiányoztak katonáinkat. Elsősorban a légvédelemről beszélek, amelyet e segítség keretében ingyen erősítenek meg”

 

írta Naď a Facebookon. A mai döntés értelmében hat ország 2100 katonája lesz jelen Szlovákiában a NATO kereteiben.

 

A szavazáson a 134 jelenlévő képviselőből 96-an támogatták a lépést.

 hirdetes_810x300  

 

A javaslatot Milan Kuriakon kívül minden jelenlévő OĽANO-s képviselő támogatta (hárman voltak házon kívül), igennel szavazott az SaS frakciója, a Sme rodina képviselői, a Za ľudí és a Hlas is. A Smerből csak Jaroslav Baška egykori védelmi miniszter támogatta a javaslatot, a frakció többi tagja, beleértve Robert Ficot is, tartózkodtak. A marxista nézeteket valló, szélsőségesen oroszbarát Ľuboš Blaha nem volt jelen a szavazáson. Az ĽSNS és a Republika nemmel szavaztak.

 

A szavazás utáni sajtótájékoztatóján Naď arról beszélt, hogy az elsők, akik Szlovákiába érkeznek a NATO kereteiben, cseh katonák lesznek. Várhatóan ez a következő néhány napban meg is történik. A holland és német egységekkel pedig a Patriot légvédelmi rendszer is jön. A védelmi miniszter korábban a rendszer értékét 1 milliárd euróra becsülte – ez most ingyen lesz.

 

Gyimesi György, az OĽANO magyar nemzetiségű képviselője nem volt jelen a szavazásnál. A szavazás idején a pozsonyi Medikus kertben koszorúzott a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!