Nyitókép forrása:  SITA/Branislav Bibel

 

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter nem zárja ki annak lehetőségét, hogy csökkenteni fogják a szlovákiai orosz nagykövetség alkalmazottainak számát, tekintettel a Szlovákiában feltárt orosz kémtevékenységre. A belügyminiszter a HLAS parlamenti képviselőjével, Erik Tomášsal vitázott a közmédia Szombati párbeszéd című politikai műsorában, ez utóbbi szerint nem lehet egyetlen esetre alapozva ilyen döntést meghozni, a vizsgálat lezárultáig biztosan nem.

 

„Tényleg sebészi pontossággal járnék el, hogy ne veszélyeztessem diplomáciai kapcsolatainkat olyan dolgokkal, amelyek esetleg nem voltak igazak”

 

fogalmazott Tomáš. Elmondása szerint attól tart, hogy az orosz kémtevékenységgel visszaélhetnek, például megnyitnák a képviselők átvilágításának kérdését vagy politikai pártok feloszlatásának kérdését.

 

Ha kiderülne, hogy egy szlovák politikai pártot külföldről finanszíroztak, a belügyminiszter nem zárja ki, hogy felmerülhet a feloszlatásának lehetősége:

 hirdetes_810x300  

 

„Legalább arról [vitát indítani], hogy milyen intézkedéseket kell elfogadni a jövőben, és hogy rendben van-e, hogy politikai pártok olyan országoktól kapnak anyagi forrásokat, amelyek nyíltan Szlovákia érdekei ellen dolgoznak”

 

fogalmazott a belügyminiszter.

 

Tomáš leszögezte, hogy a HLAS nem fogja támogatni a törvényt, amely lehetővé tenné a Nemzetbiztonsági Hivatalnak bizonyos weboldalak tartós blokkolását. Szerinte egy túl gyorsan és átgondolatlanul kidolgozott törvényről van szó, és úgy véli, túl általános a „káros tartalom” definíciója.

 

A miniszter azzal érvelt, hogy a törvényre a válsághelyzet miatt van szükség.

 

Mikulec hangsúlyozta, hogy az állam sikeresen kezeli a menekülthullámot, és elutasította, hogy a segítségnyújtás csak az önkénteseken múlott volna. Azt azonban elismerte, hogy az első napokban voltak fennakadások, amit viszont a példa nélküli helyzet és a nagy tömeg miatt elfogadhatónak tart.

 

Megerősítette, hogy a menekültválság miatt gazdasági mobilizációra is sor kerülhet, és más uniós országok szálláskapacitásait is igénybe vehetik.

 

Az Ukrajnának szánt Szlovák S-300-asok kapcsán Mikulec elmondta, hogy a „kormány semmi olyan nem tesz, amivel veszélybe sodorná Szlovákia biztonságát”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!