Nyitókép forrása: TVNoviny.sk/Martin Lachkovič

 

Kemény bírálatokkal és még keményebb viszontkritikákkal hárították az érdemi kérdéseket a Markíza televízió Na telo (Testre szabva) című politikai műsorának vendégei. Sokat megtudhattunk arról, hogy az ellenzék mennyire tartja inkompetensnek a kormányt és fordítva, de semmit sem tudtunk meg arról, hogyan akarják meggátolni az élelmiszerárak növekedését, mi lesz a sorsa az Ukrajnának szánt – és ezért rendkívül nagy vitát generáló – S-300-asoknak, vagy hogy mennyire lehetséges függetleníteni magunkat teljesen az orosz energiahordozóktól. A Na telo vendégei Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes és a Ladislav Kamenický (Smer) parlamenti képviselők voltak.

 

Remišová szerint Eduard Hegernek nincs miért bocsánatot kérnie. Ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy a miniszterelnököt rengeteg kritika érte, amiért kemény, Ukrajnát támogató retorikája és Szlovákia katonai segítsége ellenére nem utazott el lengyel, szlovén és cseh kollégájával vonaton Kijevbe.

 

„Az abszurd az egészben, hogy az a Peter Pellegrini kritizálja őt a legjobban, aki a gyávaság prototípusa”

 

mondta Remišová.

 hirdetes_300x300  

 

Kamenický szerint Heger nem kellett volna mentegetőznie, mert ő sem utazott volna ilyen körülmények között Kijevbe, de azt felrótta a miniszterelnöknek, hogy utólag bocsánatot kért, amiért nem vállalt fel „egy felesleges és provokatív” látogatást.

 

A smeres politikus egyébként kijelentette, hogy nem támogatják az S-300-as légvédelmi rendszer átadását Ukrajnának, és a diplomáciai megoldást szorgalmazta (ellenzéki képviselőként megteheti, hogy felelősség és következmény nélkül tegyen ilyen kijelentéseket, a Smert ismerve kérdés, kormánypozícióban is ugyanígy tennének-e).

 

Kijelentette, hogy az ukránoknak joguk van megvédeni magukat, aztán azzal érvelt, hogy az S-300-ast nem tudja helyettesíteni a németektől és hollandoktól kapott Patriot rendszer, mert ez utóbbinak kisebb a hatótávja.

 

Megjegyezzük, hogy ellenzéki és kormányoldalon is komoly kommunikációs káosz van e tekintetben. A Smer a Patriot rendszerről szóló szavazáson például csak tartózkodott. Kamenickýbe bele is szorult a szó, amikor a műsorvezető felvetette, hogy a szlovák nemzeti felkelés is külföldről kapott fegyvereket.

 

Kamenický végül csak a Smer hivatalos álláspontját ismételte el, majd kijelentette, szerinte nem indkolt, hogy NATO-haderő jöjjön Szlovákiába. Annak ellenére, hogy már az ungvári repteret is orosz bombatalálat érte.

 

Remišová érdemben nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a német és holland Patriot rendszer Szlovákiába érkezése jelentheti-e azt, hogy a kormány „pótolva érzi” saját S-300-as rendszerét, és így átadja azt az ukránoknak.

 

Remišová kijelentette, hogy a legutóbbi kémbotrányon túl további személyeket sikerült leleplezni, akik érzékeny információkat adhattak át Oroszországnak, és a kormány a pozsonyi orosz nagykövetség további alkalmazottjait utasíthatja ki az országból.

 

A miniszterelnök-helyettes szerint már rég csökkenteni kellett volna az orosz energiahordozóktól való függést. Lengyelországgal példálózott, amely a Krím orosz annektálása után alternatív gázbeszállítókkal kötött szerződéseket. Remišová szerint olyan lépéseket tett, hogy „egyáltalán nem függnek majd az oroszoktól” – ez elvileg igaz, gyakorlatilag ki tudja, mennyi idő kell hozzá. Jelenleg a lengyelek gázigényük kétharmadát vásárolják Oroszországtól.

 

TVnoviny.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.