Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

Bugár Béla, a Most-Híd egykori elnöke, Robert Fico egykori koalíciós partnere, aki 2 százalékossá redukálódó pártja választási leszereplése után politikai nyugdíjba vonult, ismét megszólalt. Az elmúlt két napban három médiumban is lehetőséget kapott a szereplésre, és ő ki is használta az alkalmat, hogy állítólagos politikai nyugdíjából saját viselt dolgainak felemlegetése nélkül másokat kritizáljon. Bugár nyilvánvaló támadást indított a Szövetség ellen, az Orbán-ellenes nézeteinek is hangot adott, belefűzve a Szlovákiában megszokott liberális narratívát. Mintha csak ismét jelezni akarná, hogy még mindig számíthatnak rá az atlantista-globalista, brüsszelpárti liberális erők.

 

Bugár az Orbán és a magyar kormány elleni szlovák mediális hullámot meglovagolva, a progresszív média hathatós támogatásának köszönhetően került ismét reflektorfénybe. Először a Hospodárske Noviny-nek, majd a TA3-nek, és most a szélsőségesen balliberális Denník N-nek adott interjút. Ez utóbbiból szemezgettünk.

 

Már az elején le kell szögezni: a magyarországi választások bebizonyították, hogy a szélesspektrumú, sokidentitású politikai szövetségek nem működnek.

 

 hirdetes_810x300  
Amit Orbán játszik, az nem való az EU-ba

 

Bugár a magyar választások kapcsán kijelentette, szerinte Orbán „visszaélt a háború témájával”. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy ha Márki-Zayék győztek volna „az rosszabb lett volna Matovič kormányánál” is.

 

„A szélsőjobb összefogott a szélsőballal, az eredmény pedig ilyen lett”

 

mondta. Orbán Viktort és a magyar kormányt kritizálva kijelentette:

 

„Egyrészt értem, mire játszik Orbán, de ez nem való az EU-ba, a NATO-ról meg már nem is beszélek.”

 

Azt is kifejtette, nem tudja elképzelni, hogy a Visegrádi Négyek szövetsége úgy folytatódjon, mintha semmi sem történt volna.

 

Bugár egy alkalommal arról beszélt, hogy Magyarország nem ítélte el az orosz agressziót. Tekintettel arra, hogy az erről szóló uniós és NATO-s nyilatkozatokat Magyarország is támogatta, ez a kijelentése nem felel meg a valóságnak.

 

Az orosz-ukrán háború kapcsán megfogalmazott álláspontjáért kritizálta az MKP Platformot is. (Az MKP Platform nyilatkozataiból az derült ki, hogy nem támogatják a fegyverszállításokat Ukrajnának, szemben a Most-Híd platformjával.)

 

Érdekes része volt az interjúnak, ahol Bugár még meg is erősítette, hogy Brüsszel valóban kettős mércét alkalmaz Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. Arra a kérdésre, hogy Magyarország idővel kiléphet-e az EU-ból, úgy válaszolt:

 

„Attól függ, hogy az EU kellőképp keményen lép-e fel, és hogy megbünteti-e az uniós standardtól való eltérést. Amikor Franciaország és Németország megszegték a háromszázalékos deficit szabályát, őket nem szankcionálták, mert ezek nagy államok. Magyarországot és Lengyelországot a demokratikus elvek miatt már megfenyegették, hogy elveszíthetik az uniós forrásokat. „

 

mondta. Megjegyezzük, hogy már az interjú megjelenését követően, kedden délután jelentette be Ursula von der Leyen bizottsági elnök, hogy elindítják a jogállamisági eljárást Magyarország ellen.

 

Bugár a fenti kérdésre adott válaszát azzal zárta, hogy ha elzárják az uniós csapokat Budapest elől, lehet, hogy Magyarország úgy dönt, távozik az EU-ból.

 

Az MKP Platformot is támadta

 

Bugár rendkívül vehemensen támadta a Szövetséget. Ráadásul nem csak a Denník N-ben, de a TA3 hírtelevízióban is. Mindkét esetben arról beszélt, hogy az ő információi szerint „Berényi József arra utasítja embereit a pártban, hogy ne adjanak teret sem az Összefogás sem a Most-Híd platformjának”.

 

Állítása szerint Somorján a helyhatósági választások jelöltlistáját úgy határozták meg, hogy a 19 helyből 17 az MKP platformé, egy-egy maradt a másik két platformnak.

 

„A Szövetségnek az együttműködésről kellene szólnia, de egyáltalán nem így néz ki a dolog. Ehelyett az MKP szét akarja verni a Szövetséget, és második MKP-t akar belőle csinálni”

 

mondta. Majd azzal vádolta meg az MKP-t, hogy nem is akar bejutni a parlamentbe, „szépen eléldegél abból, amit a magyar alapítványokon keresztül” és a 3 százalék felletti eredményért pártoknak járó állami támogatásból kap.

 

Bugár nagyjából ugyanezeket a vádakat fogalmazta meg a TA3 műsorán is. Az MKP azóta a Facebookon közzétett nyilatkozatban reagált Bugár vádjaira:

 

„Úgy tűnik, a Most-Híd volt pártelnöke a Magyar Koalíció Pártja szétverése után a Szövetséget is megcélozta”

 

fogalmaztak.

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.