Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Sem az amerikai, sem a francia, de még a szlovák elnök sem látogatja meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, bár mindannyian meghívást kaptak Kijevbe.

 

A Fehér Ház közlése szerint Joe Biden amerikai elnök nem készül Kijevbe utazni, ám „nem kizárt”, hogy a közeljövőben magasrangú amerikai politikusok látogatnak Ukrajnába, például Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, vagy Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

 

Emmanuel Macron is elutasította a meghívást. Zelenszkij a CNN-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy meghívja a francia elnököt Ukrajnába, hogy lássa a saját szemével, „ez nem háború, amit az oroszok művelnek, hanem népirtás”.

 

 hirdetes_810x300  

Macron – miután Biden népirtást emlegetett az orosz-ukrán háború kapcsán – korábban kijelentette, hogy nem kéne elvetni a sulykot és olyan kemény megfogalmazást használni, mint a népirtás. Ezzel kvázi nem ismerte el az ukránok állításait.

 

A francia elnöki palota szóvivője azonban hétfőn közölte, hogy most a választások miatt Macron biztosan nem utazik Ukrajnába, és csak akkor van értelme egy ilyen látogatásnak, ha az „szükséges és hasznos” lesz Ukrajna számára.

 

Nagyjából ugyanezt nyilatkozta egyébként Zuzana Čaputová szlovák államfő is. (Megjegyezzük, hogy Čaputová a Progresívne Slovensko balliberális párt elnökjelöltje volt, aki anno együttműködési szerződést kötött Macron pártjával.) Az Aktuality-nek nyilatkozva nemrég Čaputová az mondta:

 

„Meghívtak Kijevbe, de úgy értékeltük, hogy helyesebb lenne egy konkrét segítségnyújtás ajánlatával érkezni. Nincs végrehajtói hatásköröm, tehát nem dönthetek például katonai támogatásokról. Keressük a jó megfelelő módot és okot a látogatásra, hogy az ne csak háborús turusztika legyen”

 

fogalmazott.

 

Nemrég Lengyelország és a balti államok államfői Kijevben tettek látogatást és támogatásukról biztosították Zelenszkij elnököt.

 

Az orosz-ukrán háborúban a front ugyan a keleti országrészekbe tevődött át, az orosz cirkálórakéták célpontjai között azonban Kijev és Lemberg továbbra is szerepel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.