Nyitókép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Hamarosan elnököt vált a balliberális Progresívne Slovensko, és ha lehet ezt mondani, még a korábbinál is szélsőliberálisabb álláspontot fog képviselni. A május 7-én esedékes tisztújító kongresszuson ugyanis csak egyetlen jelölt indul a pártelnök székért, Michal Šimečka személyében.

 

Šimečka vérbeli atlantista, Brüsszel-párti politikus, előszeretettel és Guy Verhofstadtra emlékeztető vehemenciával támadja Lengyelországot és Magyarországot. Legutóbb a magyar választások kapcsán azt nyilatkozta, hogy a FIDESZ-KDNP győzelme rossz hír Magyarországnak, az EU-nak és Szlovákiának is, majd szorgalmazta, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt regionális szinten is el kellene szigetelni. V4-ellenes, és Emmanuel Macron francia elnök Európa-jövőjének nyílt és hangos támogatója. Mondjuk ez utóbbi nem annyira meglepő, a PS-ben elég gyakran veszik át Macron érvelését.

 

Šimečkát nemrég választották meg az Európai Parlament alelnökének, ő az első szlovák, aki ezt megkapta. Persze, kellő baloldali és liberális hátszéllel rendelkezett. Nem csak szóról szóra képes elismételni a brüsszeli demagóg narratívákat, de a sajtóban is gyakran kap teret. Nem csoda, hiszen a Denník N balliberális napilap kommentátorának, Michal M. Šimečkának a fia.

 

 hirdetes_810x300  

Míg az eddigi pártelnök, Irena Bihariová csak a Smerrel való közös együttműködést utasította el, az ifjabb Šimečka számára már a Hlas is elfogadhatatlan. A dolog pikantériája, a fiatal politikus egykor Boris Zala Smer-társalapító politikus, EP-képviselő asszisztenseként került az uniós politikába.

 

A Progresívne Slovensko a Focus-ügynökség felmérései szerint az 5-6. helyen szokott végezni a parlamenti küszöb felett, nagyjából 6-8,5 százalékos eredménnyel. Ez nem túl izmos teljesítmény, ám nem is számít annyira rossznak. Régóta elég nyilvánvaló, hogy az első helyen szereplő Hlas – ha nem akar a Smerrel koalícióra lépni – akkor a balliberálisokkal kell összefognia, harmadik partnerként pedig az SaS-t kell felvennie.

 

Nem véletlenül mondta a tavalyi kormányválság idején épp az idősebb Šimečka, hogy Pellegrini újbóli kormányra kerülése „megfelelő” koalíciós partnerekkel nem jelentené az maffiakormány visszatérését.

 

Bihariová túlságosan mérsékelt?

 

Bihariová pozíciója már régóta eléggé ingatag volt. A választásokon való csúfos leszereplés eredményeképpen Michal Truban akkori pártelnök lemondott posztjáról, majd úgy volt, hogy visszavonul. Végül mégis indult a párt vezetéséért Bihariová ellen. Az eredmény igen szoros 105:100 volt Bihariová javára. A párt tehát közel sem volt egységesnek mondható a vezetést illetően.

 

Bihariová messze nem kapott akkora teret a sajtóban, mint például Šimečka, ám alighanem nem ez szúrta leginkább a liberálisok szemét. Bihariová a PS elnökeként sem volt annyira radikális, mint Šimečka. Viszonylag mérsékelt álláspontot próbált kialakítani a konzervatív oldallal, rendszerint nem támadólag érvelt a politikai vitákban.

 

A Postoj.sk-nak adott korábbi interjújában például kijelentette, hogy szokott imádkozni – ez alapból kiverhette a biztosítékot a párttársainál. Később a Denník N meghívta a PS három jelentősnek mondható politikusát (a drogbotránya miatt saját pártjának is sokat ártó Trubant, a Szpuntyik V vakcina ellen boszorkányüldözést folytató Tomáš Valášeket és Šimečkát), a beszélgetés során pedig Bihariovát is alaposan kibeszélték. Bihariová ezután politikailag motivált újságírással vádolta meg a Denník N-t.

 

Pozíciója végül tarthatatlanná vált. A közelgő tisztújításon nehéz lett volna túlszárnyalnia Šimečkát, aki az EP alelnökeként helyzeti előnyre tett szert.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!