Nyitókép forrása: Marianne

 

A francia elnökválasztás tisztaságát a liberális oldal győzelmében érdekelt felek eddig sem nagyon őrizték. Az EU is havi pár száz eurós összeg miatt jelentette fel Marine Le Pen jobboldali elnökjelöltet, tökéletesen időzítve a választás előtti hétvégére a dolgot. Ezúttal egy cseh milliárdos, a Szlovákia érdekeltségei miatt is ismert Daniel Křetínský oligarcha avatkozott be egy francia lap munkájába, hogy Macront hozza helyzetbe olvasói előtt.

 

„Düh vagy káosz” – ez volt a Marianne francia magazin főoldalára írva, az első szó Macron, a második Le Pen fotójához társítva. Az üzenet mindkét politikus esetében negatív felhangú. Ezt a magazin kiadójának főrészvényese, Křetínský, beleavatkozva a lap szerkesztői munkájába, megváltoztatta: „A harag ellenére kerülje a káoszt”. A felirat így már Macron esetében pozitív töltetet kapott, míg Le Pen esetében maradt a káosz jelző.

 

A lap munkatársai kedden kifogásolták, hogy a laptulajdonos ilyen durván beavatkozik a független újságírói munkába. A főszerkesztő azonban állítja, „egyszerű szerkesztői változtatásról van szó”. Ez utóbbi nyilván nem igaz, mert nem csak az üzenet lényegi mondanivalója változott meg, de a változtatás az egyik jelöltet helyzetbe hozza, míg a másikról negatív üzenetet közvetít.

 

 hirdetes_810x300  

Franciaoroszágban április 24-én, vagyis most vasárnap tartják az elnökválasztások második fordulóját, és bár Le Pen néhány százalékponttal le van maradva a felmérések szerint, Macron helyzete korántsem olyan stabil, mint a fősodratú sajtóban mutatják.

 

„Többségi tulajdonosunk, Daniel Křetínský beavatkozása komoly támadást jelent a Marianne szerkesztői függetlensége ellen. (…) Mindez annak ellenére történt, hogy [Křetínský] két alkalommal is személyesen ígérte meg az újságíróknak, hogy tiszteletben tartja ezt az alapelvet.”

 

írták a lap szerkesztői közös nyilatkozatukban.

 

Marine Le Pen megköszönte a lap munkatársainak, hogy felhívták a figyelmét a sajtóban zajló szerkesztői beavatkozásokra, amelyek esetében a vezetőség egyoldalúan döntött politikailag motivált változtatások mellett.

 

Křetinský egyébként Franciaországban a Le Monde baloldali napilap egy részét is birtokolja. A közös cseh-szlovák milliárdos listán az ötödik leggazdagabbként tartják számon. Részesedése van a  Szlovák Villamos Művekben a cseh EPH konszernen keresztül, további energiapipari érdekeltségi vannak Németországban, Olaszországban és Magyarországon is.

 

Korábban bevásárolta magát a brit Royal Mail e-mail szolgáltatóba. 50 százalékos részesedése van a cseh CNC lapkiadóban, amely a cseh médiapiac meghatározó szereplője, az online térben pedig a legerősebb piaci szereplő.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.