Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Robert Fico szombaton délután tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Szlovákia nem jogállam, hanem amerikai gyarmat. Kiemelte, hogy szerinte nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Szlovákia lett fekély Európa testén.

 

A szocdem Smer-SD (Irány – Szociáldemokrácia) pártelnöke, exkormányfő és jelenlegi ellenzéki parlamenti képviselőt bűnszervezet vezetésével vádolják. Feltételezett bűntársát, Robert Kaliňákot, a Smer alelnökét és egykori belügyminisztert már letartóztatták, és szombaton délután a Specializált Büntetőbíróság vizsgálati fogságba helyezte. Fico egyelőre szabadlábon van, mert őrizetbe vételét a parlamentnek kell jóváhagynia. A képviselők jövő héten szavaznak a sorsáról.

 

Még öt év sem telt el azóta, hogy Robert Fico „Európa magjába” akarta vezetni Szlovákiát és mellékes ad hoc szövetségként beszélt a V4-ekről. Egészen a Kuciak-gyilkosságig, ami elindította lassú lecsúszását a politikai életben. Bár a Smer ma még mindig a második legerősebb párt Szlovákiában a felmérések szerint, a választásokig (nagyon úgy néz ki) még két év van hátra, ami a politikában elképesztően hosszú idő.

 

 hirdetes_810x300  

Szombaton délutáni sajtótájékoztatóján Fico elmondta, hogy a smer képviselői levelet küldtek az EU-tagállamok országvezetőinek (azoknak, akik hazájukat az Európai Tanácsban képviselik – kormányfők, elnökök, kancellárok).

 

„Ma nem Lengyelország, Magyarország vagy Málta a jogállamiság fekélyei. Ma az EU-történetében létrejött legnagyobb fekély Szlovákia azokkal a szélhámosokkal, akik a kormány élén állnak”

 

mondta Fico.

 

A NAKA Ficót és Kalinákot bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsította meg.

 

Azt is kijelentette, hogy az ország élén szélhámosok állnak, és Zuzana Čaputovát „amerikai nőnek” nevezte, aki Washington érdekeit szolgálja.

 

A Smer elnöke (aki egyébként felelős lehet abban, hogy olyan körülményeket teremtett az országban, ami egyes maffiózókat újságírók elleni támadásokra bíztatott) most azt állítja, hogy a jelenlegi kormány mindenkit eltesz az útjából, és az újságírók lesznek a következők.

 

Fico nem kételkedik abban, hogy a parlament meg fogja szavazni mentelmi jogának megvonását. Ezt azonban továbbra is bosszúként fogja fel, és magát az eljárást a demokratikus elvek megsértésének nevezte.

 

Egyelőre valóban úgy néz ki, hogy a parlament ki fogja adni Robert Ficot a rendőrségnek. Erre utal többek között az is, hogy Eduard Heger is emellett érvelt.

 

Fico sok támogatásra Európától, Brüsszeltől nem számíthat. Miközben vádemelésétől hangos a sajtó, az Europol vezetője, Catherine De Bolle tett látogatást Szlovákiában és Roman Mikulec belügyminiszterre, valamint Štefan Hamran országos rendőrfőkapitánnyal egyeztetett. Ez azért jelzi az EU vezetésének álláspontját a Szlovákiában zajló eseményekkel kapcsolatban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.