Nyitókép forrása: SITA/Úrad vlády SR

 

A Focus ügynökség Markíza televíziónak végzett felmérése szerint Eduard Heger (OĽANO) kormányfő a legmegbízhatóbb kormánytag, Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter, exkormányfő pedig a legmegbízhatatlanabb.

 

A felmérés számai azt azért elárulják, hogy a legtöbb kormánytag esetében nagyjából kétszer többen vannak azok, akik nem bíznak az adott politikusban, mint ahányan bíznak.

 

A legutóbbi ilyen felmérés óta eltelt időben a legnagyobb bizalomvesztést Roman Mikulec (OĽANO) szenvedte el (7 százalékpontot csúszott le  17 százalékra).

 

 hirdetes_810x300  

Eduarg Hegerben a válaszadók 33 százaléka bízik meg, 67 százalék pedig nem bízik. A második helyen Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter szerepel 31 százalékos bizalmi aránnyal 59 százalék bizalmatlansággal szemben. Dobogós harmadik Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter, aki 31:66 arányt kapott a Focustól.

 

A legkevésbé megbízhatóbb kormánytag továbbra is Igor Matovič a Focus felmérései szerint, a megkérdezettek 11 százaléka bízik, 88 százaléka nem bízik benne.

 

A felmérés arra is kitért, hogy egy-egy párt választói melyik kormánytagban mennyire bíznak. Az eredmény szerint az ellenzéki balodali HLAS párt szavazói leginkább Ivan Korčokban bíznak (28 százalék), a Smer választói közül a legjobb eredménye Richard Sulíknak van (12 százalék) – alapvetően tehát a bizalmatlanság uralkodik az ellenzéki választók térfelén.

 

A Sme rodina szavazói némiképp egyedi helyzetben vannak. A párt második embere, Milan Krajniak munkaügyi miniszter csak a harmadik legmegbízhatóbb saját választói körében (46 százalékkal), előtte Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter végzett (47-47 százalékkal). Ennek két oka van.

 

Az egyik, hogy a Sme rodina első embere, Boris Kollár nem tagja a kormánynak, gyakorlatilag az egyetlen olyan koalíciós pártelnök, aki nem kormánytag. A második, hogy a Sme rodina politikusai a kormány struktúráján belül nem annyira láthatók – van egy Krajniak, aki látható, de például a sok tekintetben kétes hátszéllel rendelkező Štefan Holý miniszterelnök-helyettes szinte láthatatlan volt az utóbbi időben, ahogy Andrej Doležal közlekedési miniszter is, aki sok jó hírrel nem nagyon tudott szolgálni saját szaktárcáján belül.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!