Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Miközben a parlament képviselői immunitásvizsgáló bizottságának ülésén a bűnszervezet létrehozásával vádolt exkormányfő, Robert Fico esetével foglalkoznak, egy másik parlamenti képviselő ellen is eljárás indult. Ezúttal egy kormánypárti politikusról van szó.

 

Minden bizonnyal újabb szakítópróba előtt áll a kormánykoalíció, ugyanis a NAKA korrupcióval gyanúsította meg Martin Borguľát, a Sme rodina képviselőjét. Ez ismét kiakasztotta Boris Kollár házelnök és társai barométerét, akik élesen kritizálták Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminisztert.

 

A parlament épp ma, szerdán tárgyalja az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt Mikulec ellen, és nem kizárt, hogy a Sme rodina a történtek után támogatni fogja. Főleg, hogy Mikulec és Kollár között a feszültség elég nagy, miután a kormányzás első évében a NAKA korrupció miatt letartóztatta Vladimír Pčolinský akkori titkosszolgálati igazgatót, aki a Sme rodina jelöltje volt és aki testvére a párt frakcióvezetőjének, Peter Pčolinskýnak.

 

 hirdetes_810x300  

Enyhén szólva is feszült a viszony a kormánypártok között, főleg, hogy a mostani vádemeléssel a Sme rodina egyre inkább az ellenzéki térfélre sodródik. Mikulec pozíciója pedig a korábbinál gyengébb.

 

Régiúj ellentétek

 

Kollár szerdán azt nehezményezte, hogy Borguľa még nem is kapott hivatalos végzést a vádemelésről, de a sajtó már tudott a dologról. Feltette a költői kérdést, hogy „ez lenne-e az a jogállam, amit a koalíció célul tűzött ki maga elé..?”

 

A Sme rodina teljes mellszélességgel kiáll Borguľa mellett, Kollár pedig sokat sejtető választ adott Mikulec visszahívását illetően:

 

„Mikulecet próbálják a legtöbbször leváltani a miniszterek közül. Már azzal, hogy soha nem támogattuk a visszahívását, véleményt formáltunk. A koalíción belül vannak bizonyos egyezségeink. Ha ellenzékben lennénk, biztosan megszavaznánk a leváltását, már pusztán a médiában megjelent információk alapján is”

 

mondta Kollár.

 

A Sme rodina amiatt is kiakadt, hogy Hamran István országos rendőrfőkapitány a sajtónak elmondta, hogy vádemelés történt egy koalíciós képviselő ellen, miközben Borguľa semmit nem tud a dologról. (Megjegyezzük, a komáromi Hamran a választások előtt a progresszív PS-hez orientálódott, bár az is igaz, hogy nagyon hosszú ideje kritizálta a smeres kormányok alatt kialakult helyzetet az igazságszolgáltatásban.)

 

Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője elmondása szerint Borguľát megzsarolta egy rendőr, és ezért csúszópénzt kellett fizetni a 2018-as helyhatósági választások előtt közvetlenül.

 

„Együttműködött a rendőrséggel, vallomást tett az ügyben, vannak tanúvallomások is. És most a semmiből azt hallja a hírekből, hogy megvesztegetés miatt vádat emeltek ellene”

 

fogalmazott Pčolinský.

 

Az SaS szerint „problémás személyiség

 

A szintén kormánypárt SaS szerint Martin Borguľa „problémás” személyiség, a vádemelést pedig „különösen súlyosnak” tartja. Az SaS már a koalíció megalakulásakor nehezményezte Borguľa személyét.

 

Milan Vetrák, az OĽaNO parlamenti képviselője sem finomkodott a szavakkal, a Sme rodina képviselőjét olyan személyként írta le, aki „arról ismert, hogy olyan üzletekben volt érintett, amelyek közül néhány túllépte a törvényes kereteket”.

 

Sokat elárul, hogy bár Vetrák saját bevallása szerint tiszteletben tartja az ártatlanság vélelmét, szerinte az OĽaNO-nál elképzelhetetlen lenne, hogy ilyen vádak esetén az illető képviselő az OĽaNO frakciójában maradhasson.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!