Nyitókép forrása:  SITA/Branislav Bibel

 

A háború árnyékában egy másik front is új erőre kapott. Az orosz-ukrán háború miatt kis időre elfeledett kultúrharc ismét kezd befurakodni a közéletbe. Ezúttal pedig nem más tett egy lépést a szivárványos agyrém felé, mint az Igor Matovič leváltása után egészségügyi miniszterré tett, progresszívok által agyondicsért Vladimír Lengvarský.

 

Az egészségügyi minisztérium ugyanis fű alatt olyan módszertani irányelvet adott ki, amely szerint a nemváltáshoz nem szükségeltetik sebészi beavatkozás – elegendő például a hormonális kezelés.

 

Az első, aki érdemben felszólalt a progresszív agymenés ellen, Anna Záborská volt, a Keresztény Unió vezetője – a párt az OĽaNO frakciójának tagja. Maga az OĽaNO tegnapig hallgatott az ügyben.

 

 hirdetes_810x300  

Záborská azzal érvelt, hogy az ember neme biológiailag és genetikailag adott, azt nem lehet megváltoztatni. Meg lehet tenni, hogy egy nő vagy férfi elkezd bizonyos eszközök segítésével jobban hasonlítani az ellenkező nemre, de genetikai vagy biológiai értelemeben nem történik változás.

 

Záborská szerint az irányelv törlése elkerülhetetlen, a KÚ pedig törvényjavaslatot készít elő Lengvarský lépésére reagálva.

 

„Megengedhetetlen, hogy egy törvény alá rendelt jogszabály, mint a szóban forgó irányelv, ne essen át átlátható tárcaközi egyeztetésen, de közben megváltoztassa Szlovákia alapvető jogrendjét”

 

közölte szerdán a KÚ parlamenti képviselője, Richard Vašečka.

 

Az OĽaNO – aki Lengvarskýt a viharos tavaly kormányválság idején Marek Krajčí helyére jelölte – sokáig hallgatott a kérdésben. Majd Gyimesi György tett közzé egy videóbejegyzést és élesen elhatárolódott a fű alatt bevezetett irányelvtől.

 

„Ez a progresszív fanatikusok és szivárványos szervezetek táptalaja, akik járják az iskolákat, hogy kimossák a gyermek agyát és azt mondják nekik, hogy nem az vagy, aminek születtél”

 

fogalmazott Gyimesi. A képviselő abszurdnak nevezte a helyeztet, és emlékeztett, hogy az irányelv egészen különös helyzeteket is előidézhet a való életben. Egyben ígéretet tett, hogy minden konzervatív parlamenti OĽANO-s képviselő szorgalmazni fogja az irányelv eltörlését.

 

Bár az irányelv története már több napja kirobbant, a helyzet egyre fokozódik, és Lengvarský pozíciója kezd tarthatatlanná válni. A Denník Štandard információi szerint az egészségügyi miniszter figyelmen kívül hagyta Eduard Heger (OĽANO) kormányfő keddi felszólítását is, amelyben Heger az irányelv eltörlését követelte, és azt, hogy Lengvarský erről a lépéséről tájékoztassa a nagy nyilvánosságot is egy szerdai sajtótájékoztatón.

 

Ez nem történt meg, sőt helyette Lengvarský egyik minisztériumi alárendeltje a kamerák előtt vette védelmébe az irányelvet.

 

Lengvarský már korábban is keményen feszegette a határokat párttársainál liberális állásfoglalásaival párttársainál. Miniszteri ténykedését azzal kezdte, hogy az SaS-nek tetsző módon lejáratta a Szputnyik V vakcinát a sajtóban. Bár a progresszív Zuzana Čaputová államfő nyíltan kiállt mellette, teljesítménye a járványkezelésben és az oltakozás növelésében gyenge volt. De a Marek Krajčíval ellentétben a szlovák liberális sajtó neki ezt elnézte, így nem is bukott bele a hibáiba.

 

Tavaly év végén mindenkit arra bíztatott a járványhelyzet súlyosságára való tekintettel halassza el utazásait, ő maga viszont december végén feleségével Ománba ment kirándulni.

 

Kolíková fű alatt genderideológiát csempészne a szlovák jogrendbe

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.