Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Bár szlovák sajtóértesülések szerint Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter az OĽANO konzervatív képviselői és Eduard Heger kormányfő nyomására a vitatott irányelv visszavonását ígérte, az máig nem történt meg. A dokumentum lehetővé teszi, hogy sebészi beavatkozás nélkül történjen Szlovákiában nemváltás, ami sok jogi és alkotmányos kérdést is felvet – nem beszélve a politikáról és a kultúrharcról.

 

„Az irányelv, amely tisztán szakmai jellegű, definiálja a hatóságilag felügyelt nemváltás feltételeit azoknál a betegnél, akiknél F 64.0 jelzésszámú diagnózist állapítottak meg (transzszexualitás), és több mint három évig tartó, kiemelt előszítő eljárás keretében született meg. Világos szabályokat fektet le a páciensek, orvosok, anyakönyvvezetők számára, és megszünteti a joghézagokat”

 

közölte az egészségügyi minisztérium. Érdemes kiemelni, hogy az irányelvről jeleni dőben beszélnek, vagyis még mindig nem vonták azt vissza.

 

 hirdetes_810x300  

Lengvarský húzása elsősorban a konzervatív politikusoknál verte ki a biztosítékot. Ők azt nehezményezik, hogy az egész szlovákiai jogrendre kiható döntés született úgy, hogy sem tárcaközi egyeztetés, sem parlamenti vita, sem közvita nem zajlott le a kérdésben.

 

A liberálisok és a genderlobbihoz tartozó nonprofit szervezetek természetesen üdvözlik az irányelvet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!