Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Felméréssel egybekötött nagyinterjút közölt a JOJ televízió és annak online kiadása, a Noviny Plus portál Zuzana Čaputová államfővel. Két dolgot már rögtön az elején ki kell emelni. Az egyik, hogy ez a portál ad teret a magyar- és Magyarország-ellenes, szélsőliberális Arpád Soltésznak.  A másik, hogy az AKO által készített felérés olyan furcsaságokat tartalmaz, minthogy a szlovákiai magyarok többsége elégedett Čaputová elmúlt három évével, sőt, ez az elégedettség nagyobb, mint az országos átlag.

 

A felmérés Čaputováról egyébként épp akkor készült, mikor az ügynökség a legutóbbi, áprilisi pártpreferenciákat is felmérte: április 4. és 11. között. Azon a felmérésen a Szövetség-Aliancia 2,6 százalékot kapott, a liberális Simon Zsolt-féle Magyar Fórumot pedig 2,1 százalékra hozta fel. Ezek az „egybeesések” csak nyomatékosítják az örök szabályt: a felmérést érdemes fenntartásokkal fogadni, főleg annak magyarokat érintő adatait.

 

Az interjú során egyébként Čaputová nem zárta ki, hogy újra indulna az elnöki posztért, bár nem is erősítette meg. Be nem vallott szoros szövetségese, a liberális SaS azonban folyamatosan azon dolgozik, hogy egy időben tartsák az EP-választásokkal. Ebben az esetben nyilvánvalóan az európai meainstreamet követő, egykori Progresívne Slovensko tag Čaputová helyzeti előnnyel indulhatna, már a témák és a sajtó-hátszél miatt is.

 

 hirdetes_810x300  

A lakosság szociális támogatását illetően az infláció kapcsán nagyjából ugyanazt mondja, mint az SaS: a támogatásnak célzottnak kell lennie (liberális fordításban: szűkebb körre összpontosítson, hogy ne kerüljön túl sokba és ne a politikai versenytársak arassák le érte a babérokat).

 

Lengvarský szerinte jól kezelte a pandémiát

 

Čaputová védelmébe vette Vladimír Lengvarský egészsgégügyi minisztert, aki szerinte  „kellőképp megmagyarázta a lépéseket, amelyek miatt támadják”. Ezen a ponton elég nagy félremagyarázásnak lehettek tanúi a tévénézők, ugyanis Čaputová nagyot hárítva azzal védekezett, hogy Lengvarský szerinte jól kezelte a koronavírus-járványt, és a most ellene felhozott vádakkal nincs tisztában. Ezzel kapcsolatban az újjáépítési alap merítését említette meg a műsorvezető is, pedig nem csak ez történt.

 

Lengvarskýt újabban „nem elégséges teljesítményén” kívül a Gender-ügy miatt is támadják. A konzervatív OĽaNO-s képviselők a nemváltást műtét nélkül lehetővé tevő Lengvarský által bevezetett irányelv eltörlését követelik, és egyre többen vélik úgy, hogy (az egyébként liberális politikusként viselkedő) miniszternek ideje lenne távoznia. Erről szó sem esett a műsorban, helyette gyorsan átváltottak a Ficoról szóló szavazásra – ahol egyértelmű álláspontot az államfő szintúgy nem fogalmazott meg.

 

Ukrajna

 

Ukrajna kapcsán természetesen jóval több nyilatkozatra futotta. Az államfő elmondta, hogy „Szlovákia jó szomszéd”, és hogy „a demokratikus világ jó oldalán állunk” és katonailag és hadianyaggal is segítjük Ukrajnát.

 

„Úgy tudom, nem a MiG-ekről van szó, hanem a Zuzanákról (szlovák önjáró lövegek – a szerk.)”

 

mondta, és arra utalt, hogy Ukrajna ezeket megvásárolná.

 

Most is érdemes kiemelni, hogy Ukrajna saját háborús anyagi kárát eddig 600 milliárd dollárra becsülte, az EU-val akarja kifizettetni a helyreállítást, így papíron lehet szerződést kötni ugan a Zuzanák eladásáról az ukránoknak, a gyakorlatban kérdéses, hogy belátható időn belül azt ki tudják fizetni…

 

A felmérés számai

 

A műsorban bemutatott felmérés szerint országos szinten a lakosság 41,4 százaléka „inkább nem” vagy „egyáltalán nem” elégedett Čaputová elmúlt három éves elnöki tevékenységével, miközben 55,3 százalék „inkább elégedett” vagy „nagyon elégedett” az államfővel.

 

A kor szerinti megoszlás azt mutatja, hogy elsősorban a fiatal (18-33 éves) választók elégedettek Čaputovával, 63 százalékuk mondott pozitív véleményt róla. A 34-49 évesek körében kevésébé népszerű (51 százalék a pozitívan, 45 százalék a negatívan vélekedők száma).

 

Az 50-65 év közöttieknél 52:45 az elégedettek és elégedetlenek aránya, a 65 év felettiek esetében pedig 57:40.

 

A felmérés szerint a szlovák nemzetiségű állampolgárok 26 százaléka nagyon elégedett, 30 százaléka inkább elégedett, 17 százaléka inkább elégedetlen, 24 százaléka nagyon elégedetlen Čaputová teljesítményével.

 

A magyar nemzetiségűeknél az AKO szerint 21 százaléknyian vannak az nagyon elégedettek, 36 százaléknyian az inkább elégedettek, 21 százaléknyian az inkább elégedetlenek és 20 százaléknyian a nagyon elégedetlenek.

 

 

 

Körképsk

 

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.